”Jag blir taggad av svåra uppgifter”

Augustsson tar plats bland stjärnorna i nationslaget

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT SE DEN STÖRRE
SPORTBLADET

FALSTERBO. I februari fick Angelica Augustsson, 24, taket att lyfta på Scandinavium.

Nu är Sveriges nya ryttarstjärna i Falsterbo för sin första tävling på svensk mark sedan det sagolika genombrottet.

I morgon rider hon i det EM-aktuella nationslaget.

Foto: Elisabet Hoff
Laddad Angelica Augustsson ser mest fram emot nationshoppningen. ”Jag gillar att tävla i lag”, säger hon. Vilken häst hon väljer i morgon, Mic Mac eller Walter här på bilden, avgörs av dagsformen.

Så fort Angelica Augustsson kommer in i stallet sticker hennes två hästar ut sina huvuden över boxdörrarna.

Mic Mac de Tillard, stoet som Angelica vann världscuphoppningen med i Göteborg (då hette den Midtown de Tillard) vill ha sockerbitar. Walter vill kela och gör olika grimaser för att få uppmärksamhet.

Angelica skrattar och hennes ögon lyser. En av hennes starka sidor är att få hästarna med sig. Strategin är att gilla dem som de är, anpassa sig efter olika individer.

Mic Mac förstavalet

Så är hon också den enda som kan rida Mic Mac.

– Det tog ett tag innan det klickade mellan oss, berättar Angelica.

Mic Mac är förstahästen och troligen den Angelica väljer till morgondagens nationshoppning. Walter är tänkt till söndagens Grand Prix. Dagsformen avgör.

”Känner ingen press”

– Nationshoppningen är det jag ser fram emot mest, jag gillar att tävla i lag, säger den stora lilla stjärnan som nu är högst aktuell för EM i Madrid i september som är Sveriges sista chans att kvala till OS.

Hon känner sig redo.

Segern i Göteborg har följts upp med flera mycket bra resultat. Bland annat en seger i en tysk Grand Prix i 1.60 med Mic Mac där stoet bevisade att hon är lika bra utomhus som inomhus.

Mediatrycket tycker hon mest har varit roligt.

Och förväntningarna?

– Visst finns de, men jag känner ingen press. Jag vet hur sporten är. Det går upp och ner. Just nu är mina hästar i bra form.

Angelica har en avspänd och lågmäld utstrålning. Men när det kommer till tävling är hon både tuffare och snabbare än de flesta.

– Jag blir taggad av svåra uppgifter, ser till att klara dem och letar sedan efter nya utmaningar.

FAKTA

/ Så tävlar Angelica i Falsterbo

Nationshoppningen får ridskoletjejen från Onsala sällskap av ankaret Rolf-Göran Bengtsson och ringrävarna Malin Baryard-Johnsson och Peder Fredricson.

Söndagens Grand Prix ställs hon mot den absoluta världseliten – 7 av 10 rytttare på topp-tio-listan finns på plats.

Agustssons hästar ägs av hennes tyske arbetsgivare och tränaren, Dietmar Gugler som driver handelsstall utanför Frankfurt.