Vinnaren tackade svenskan för segern

Blev 600 000 kr rikare: ”Jag gjorde som hon”

Foto: BILDBYRÅN
Patrice Delaveau.
SPORTBLADET

Historisk vinnare, 600 000 kronor och två värdefulla klockor rikare.

Patrice Delaveau har sällan haft det roligare.

En gentleman är han också.

– Jag tittade på Angelica och gjorde som hon.

Fransmannen Delaveau följde upp lördagens seger i Derbyt med att vinna även Falsterbos Grand Prix 24 timmar senare. Den dubbeln hade ingen tidigare gått i land med.

Sedan slängde han ned alla vunna klockor och pokaler i väskan och skyndade till Kastrup för att hinna med planet hem till Paris.

Men innan dess hann han hylla svensk ridsports nya fixstjärna.

Tvåan Angelica Augustsson.

Hon som vann allt annat i Falsterbo, sånt som inte kan mätas i pengar eller skrivs in på vinnarrader i historieböckerna.

Som publiken, som den ännu större respekten bland alla de ryttare som en gång för alla nu inser att 24-åringen från Onsala är i världstoppen för att stanna, åtminstone så länge hon sitter i sadeln på Mic Mac Du Tillard.

Spanade in Angelica

Det höll på att bli lika roligt som vid genombrottet i Scandinavium i vintras, när hon vann i världscupen.

Men Delaveau hade favören att rida sist i andra omgången, snabbast som han var i den första. Och fransmannen hade ögonen med sig.

– Jag behövde ingen plan. Jag tittade på Angelica när hon red, såg vad jag skulle göra och gjorde det snabbare, säger han.

Orient Express var knappa två sekunder snabbare än Mic Mac. Och Augustsson fick lyssna till "Marseljäsen" i stället för "Du gamla, Du fria" i högtalarna.

– Den första rundan var en av de bästa jag gjort på Mic Mac. I andra var jag inte tillräckligt modig. Men jag är ändå väldigt nöjd, säger Angelica.

Ännu ett armbandsur att lägga till samlingarna och 360 000 kronor att dela med hästägaren satt nog rätt bra, det också.

Nu låter hon Mic Mac vila några veckor, allt för att komma i form till de avgörande veckorna för hopplandslaget. Först deltävlingen i Gijon där laget kan ta ett jättekliv mot superligan nästa år, sedan EM som även gäller som OS-kval.

Given i EM-laget

Förbundskaptenen Sylve Söderstrand tar ut laget i slutet av augusti – och än vågar inte Augustsson känna sig helt säker på en plats.

Hon behöver inte vara orolig.

Om inget oförutsett sker är hon, Rolf-Göran Bengtsson och Malin Baryard-Johnsson givna. Söderstrands tankar kring vem som ska komplettera trion klarnade knappast på söndagen.

Möjligen stärkte Lisen Bratt-Fredricson sin position. Hon var näst snabbast av det koppel ryttare som hade ett nedslag och missade andra rundan med minsta möjliga marginal.

Bengtsson gjorde Augustsson sällskap till andra omgången men han fick ingen rytm i ritten med tredjehästen Quintero La Silla, rev ett hinder grovt och slutade sjua.

– En totalmiss. Det var inte så bra, säger han.

Malin Baryard-Johnsson tillhörde en av förhandsfavoriterna efter framgången med Tornesch i fredagens nationshoppning.

Men ett vattenhinder kom i vägen.

Henrik Skiöld/TT