Han hotas av okända män

Efter anmälningen av tv-bonden har flera personer trakasserats – polis inkopplad

Foto: Elisabeth Hoff
Stämt tv-bonden Sylve Söderstrand har hotats av för honom en okänd man, efter det att han lämnade in en stämningsansökan för grovt förtal mot Peter Gustafson. Dessutom har ett vittne fått sin bil sönderslagen.
SPORTBLADET

Hoppningens förbundskapten Sylve Söderstrand, som stämt TV-bonden ­Peter Gustafson för grovt förtal, känner sig hotad.

Dessutom har ett vittne har fått sin bil sönderslagen.

Händelserna är polis- anmälda.

– Vi hoppas på en snabb handläggning, säger Söderstrand.

Peter Gustafson.

Det var när Sylve Söderstrand stod i kön till en servicebox som en okänd man knackade honom på ryggen och sa ”Du, Sylve, du vet att vi har koll på dig va” och ­sedan gick sin väg.

Ett par veckor senare dök mannen upp hemma på ­Söderstrands hästgård ­ i Enköping. Gården ligger avsides och från sitt kontor kunde Söderstrand se hur mannen stod på gårdsplanen och spanade in genom ett fönster.

Tidigare har ett av Sylve Söderstrands vittnen fått sin bil sönderslagen på ett sätt som kopplas till stämningsansökan som lämnades in i början av mars.

Fokuserar helt på OS

– Det enda jag kan säga är att jag efter detta är ännu mer säker på att mitt beslut att stämma var rätt, för att få ett slut på allt, säger Sylve Södertsrand och hänvisar alla vidare frågor till sin ­advokat Percy Bratt.

– Jag vill hålla mig så långt ifrån som möjligt tills det är dags för förhandling. Jag måste kunna fokusera helt på landslaget och OS-uppladdningen.

Advokat Percy Bratt har denna vecka kompletterat stämningsansökan med uppgifter från polisanmälningarna.

– Jag kan i det här läget inte säga mer än vad jag skrivit i inlagan, säger Percy Bratt.

– Men efter det som hänt är det angeläget att processen inte drar ut på tiden. Det bästa är om vi får en förhandling före sommaren. I juli har domstolarna inga huvudförhandlingar i civilmål.

Om det även kan bli fråga om brottmål vill Percy Bratt inte uttala sig om. Han menar dock att ren ­generellt är det allvarligt om vittnen känner sig hotade.

Pågått i 20 år

I söndagens Sportbladet berättade Sylve Söderstrand om hur han i 20 års tid levt med anklagelsen om att ha försökt våldta Peter Gustafson när denne var 18 år, och varför han an­-sökt om stämning just detta viktiga OS-år. Ryktet har fått stor spridning i sporten.

Peter Gustafsson har för andra gången fått anstånd att komma in med sitt svar till tingsrätten. Denna gång till den 2 maj.

FAKTA

Det här gäller bråket:

■ ■ För 20 år sedan åkte Sylve Söderstrand som hopptränare till England med två elever för att titta på hästar åt dem. En av eleverna var Peter Gustafson, som skulle fylla 18 år.

■ ■ Peter Gustafson har efter den resan anklagat Söderstrand för att försökt våldta honom på ett hotellrum. Detta har fått stor spridning i ridsporten men aldrig tidigare varit en rättssak.

■ ■ Inte förrän nu, då Sylve Söderstrand stämt Peter Gustafson för grovt förtal.

■ ■ Söderstrand yrkar på ett ideellt skadestånd på 100 000 kronor.

Söderströms meriter:

Svensk förbundskapten 1999–2004:

Lagsilver OS i Aten 2004.

Lagsilver VM i Jerez 2002.

Lagsilver EM i Arnhem 2001, samt brons till RGB.

Norsk förbundskapten 2005 –2010:

Lagbrons i OS i Hongkong 2008 (som dock fick lämnas tillbaka efter att en av norrmännen fällts för dopning).

Svensk förbundskapten sedan januari 2011:

OS-kval för laget på EM 2011.

Individuellt guld EM 2011.

Sverige tillbaka i superligan.

Elisabeth Hoff