Ingen bra svenskdag – men von Eckermann visade klass

Foto: ELisabet Hoff
Henrik von Eckermann.
SPORTBLADET

Som lag hade Sverige ingen bra torsdagskväll i FEI Nations Cup i Aachen med en otäck krasch för Peder Fredricson.

Svenskarna slutade näst sist av åtta lag.

Men Henrik von Eckermann visade varför han är det starkaste kortet inför OS vid sidan av världsettan Rolf-Göran Bengtsson.

Peder Fredricson och Arctic Aurora Borealis föll på uthoppet i trekombinationen i första rundan. Hästen fällde ner bakbenen mellan bommarna och störtade rakt ner.

Som ett under klarade sig både häst och ryttare utan akuta skador. Men för Peder bör detta vara det bittra slutet på jakten på en OS-biljett. Senast söndag ska laget vara spikat.

– Detta har hänt två gånger tidigare. Det verkar inte som om hästen gillar blött gräs, den blir osäker, spekulerade förbundskapten Sylve Söderstrand efteråt.

Peder själv stannade i stallet med sin häst efteråt för att hålla koll på eventuella efterräkningar.

Peders fru Lisen Fredricson gjorde trots makens krasch en stark insats i första omgången med bara ett tramp i vattengraven. Andra rundan började lika bra men mot slutet föll bommarna.

”Var inte sig lik”

Efteråt led Lisen med Peder och var dessutom bekymrad över sin häst Matrix som har gått jämt och starkt hela säsongen och är med i OS-leken.

– Han var sig inte riktigt lik i andra rundan. Hade ingen riktig kraft. Jag vet inte, men han brukar aldrig kissa mellan hoppningarna. Nu kissade han floder, sa hon.

Rolf-Göran Bengtsson hade tramp i graven med sin Casall La Silla i bägge rundorna.

– Han hoppade inte tillräckligt långt helt enkelt. Vattnet här är lite längre än vad vi brukar hoppa, sa Bengtsson lugnt.

För övrigt gick Casall helt prickfritt under den iskalle Bengtsson.

Henrik von Eckermann gjorde två bra rundor på Allerdings men hade ett tramp i vattnet och en lätt rivning.

Under Aachentävlingarna ska Eckermann även testa formen på Coupe de Coeur, som han kom femma på i EM i höstas. Eckermann har samma lyxproblem som Bengtsson inför OS, två topphästar att välja mellan.

Aachen är den bästa tänkbara tävlingen att testa en OS-form på. Det är mastigt, svårt och en mäktig stämning med över 40 000 engagerade åskådare på läkarna. 

ARTIKELN HANDLAR OM