Tog revansch efter sågningen

Zetterman vann SM-guld

Foto: BILDBYRÅN
KOM INTE MED Daniel Zetterman med hästen Glory Days var favorit att täcka upp när Malin Baryards häst skadades men han var inte Ridsportförbundet nominerade aldrig honom till OS.
SPORTBLADET

Sågad av förbundskapten Sylve Söderstrand och en misslyckad avslutning på toppligan i Dublin. Men idag solar sig hoppryttaren Daniel Zetterman, 27, i glansen av ett SM-guld.

– Fantastiskt skönt, säger en mycket lycklig svensk mästare.

Om sommarens bråk med Sylve Söderstrand kring OS-nomineringarna säger Daniel Zetterman:

– Sylve och jag har rett ut det. Vi hade ett möte innan Dublin. Nu kan vi prata med varandra som vanligt, absolut.

Söndagens SM-guld i Henriksdal satt extra bra på flera sätt.

– Det finns flera SM-medaljer i familjen men det här är min första individuella svenska medalj någonsin, säger Daniel Zetterman som försökt flera gånger som ponnyryttare, junior, ungdomsryttare och senior.

Pappa Royne Zetterman har åtta SM-medaljer av olika valör. Lillebror Alexander har ett junior-SM-guld.   

Att Daniel fick ta sitt guld på hästen Glory Days gör inte saken sämre. Glory Days är född hemma hos familjen Zetterman på Springfield Farm i Linderöd och Daniels stora favorit.

– Tar de den hästen ifrån mig slutar jag rida, har han sagt tidigare.   

Men egentligen var det inte alls meningen att han skulle rida årets SM. Tanken dök upp så sent som i tisdags kväll när hästarna kom hem från förra helgens toppliga i Dublin.

– Jag tänkte att om Glory Days kändes bra på onsdagen skulle jag ställa upp, berättar Daniel som ledde från första kvalet i torsdags till söndagens final.

I Dublin gick det inte lika bra. Daniel Zetterman hade 8+16 fel och laget hamnade på nedflyttningsplats med bara en chans kvar. Den misslyckade andra rundan i Dublin har inte med beslutet att rida SM att göra.

– Nej, jag har alltid velat vinna ett SM, säger Daniel.

Bråket med förbundskapten Sylve Söderstrand handlade om oklarheter kring listorna inför OS-nomineringarna och om förbundet missat att nominera Daniel Zetterman.

I Sportbladet menade Sylve Söderstrand  att Zetterman inte alls var bortglömd utan att han helt enkelt inte var aktuell. Uttalandet fick Zetterman att känna sig sårad och kränkt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport