Superhästen räddas – av Facebookstorm

Silver-Sara: ”Känns som att själva ”hästköpet är i hamn”

Foto: Foto: AP
SPORTBLADET

Ridsportens första OS-häst sponsrad av svenska folket kan nu vara ett faktum.

Facebook-gruppen ”Rädda Mrs Medicott åt Sara Algotsson Ostholt” har fått ihop 750 000 kronor när en insamlingsdag återstår.

Idag görs affären om Silver-Saras nya OS-häst i sannolikt upp.

– Det är inga papper skrivna än, men det känns som att själva "hästköpet" är i hamn nu. Det ser bra ut, säger den svenska fälttävlansstjärnan till Barometern.

När Silver-Sara från London-OS såg ut att förlora sitt stora framtidslöfte Mrs Medicott, grep ryttaren Tina Lundin från Falun in och startade en insamling på Facebook.

Det var för elva dagar sedan. Målet 870 000 kronor såg omöjligt ut.

Nu är man nästan där. Över 55 000 medlemmar har skapat rena folkrörelsen. Och pengarna fortsätter att ticka in.

Mest lovande – någonsin

Mest är det småsummor som kommit in. Främst från ridsportens många gräsrötter, men också från personer utan någon hästanknytning som vill ge något till Silver-Sara för att hon bjöd på TV-sport av högsta klass i somras.

Några finansiärer har enligt Barometern gått in med större summor.

Mrs Medicott har varit i träning hos Sara Algotsson Ostholt sedan unga år och utvecklats till den mest lovande häst svenskan någonsin haft.

– Bättre än Wega var i samma ålder, anser Algotsson Ostholt om det åttaåriga stoet.

Skulle hämtas för försäljning

Men till skillnad mot OS-silverhästen Wega, som ägs av mamma Margareta Algotsson, har Mrs Medicott ägts av en tysk affärsman. Redan i somras aviserade han att han ville sälja hästen.

Sara Algotsson Ostholt lyckades få ihop sponsorer och egna pengar till halva hästen. Men 870 000 återstod och förra måndagen var det meningen att hästen skulle hämtas till försäljning.

Det satte Tina Lundin stopp för.