”Facebook-hästen” får rida hemma-EM

Silver-Saras val: ”Magkänslan säger att det blir 'Bigsy'”

SPORTBLADET

OS i Rio är målet för Facebook-hästen Mrs Medicott.

Men redan nästa år har fansen chans att få se ”Bigsy” live i en stortävling.

I EM på hemmaplan.

– Magkänslan säger att det blir Bisgy jag rider, säger Sara Algotsson Ostholt till Sportbladet.

Då blir det fest på Ribersborg i Malmö.

Troligen med Facebook-Tina Lundin som speaker. På tisdagen kunde Sara Algotsson Ostholt äntligen köpa loss den återstående halvan av stoet Mrs Medicott. Tack vare tusentals gräsrötter och några större givare som samlat ihop cirka 820 000 kronor i ett Facebook-upprop.

Idag kan Sara börja blicka framåt på allvar. Nästa års stora mål är EM i Malmö i slutet av sommaren.

Då har hon två topphästar att välja mellan. OS-silverhästen Wega, 12, och supertalangen Mrs Medicott, 8. Eller Bigsy som hon kallas för att hon är så stor.

”Hon trivdes på banan”

– Jag får se vem det blir, säger Sara och myser. Två mästerskapshästar är en ovanlig lyx för en fälttävlansryttare från sportens lilleputtland Sverige.

– Bigsy blev trea i världscupen på Ribban i somras. Hon trivdes på den banan. Wega gick där för två år sedan och var mer tveksam, säger Sara och tillägger snabbt:

– Men jag måste ju bli uttagen av förbundskaptenen först.

Vid världscupen i somras hette speakern Tina Lundin. Det var Tina som för en och halv vecka sedan startade Facebook-uppropet och insamlingen när det stod klart att Sara Algotsson höll på att förlora Mrs Medicott.

Hyllar sina fans

Tina Lundin är också fälttävlansdomare och tidigare tävlingsryttare.

– Vi känner inte varandra väl, men vi träffas på olika tävlingar, berättar Sara.

Hon har fortfarande svårt att hitta tillräckligt starka ord för att uttrycka det hon känner inför sina fans, anförda av Tina Lundin.

– Det är helt otroligt. Bara att ens tänka tanken är fantastiskt. Och sedan starta. Det är helt enormt. Jag trodde att i bästa, bästa fall kunde det bli en fjärdedel, säger en djupt rörd Silver-Sara.

Snart får Sara och Tina skåla med varandra på Svenska ridsportförbundets 100-årsjubileum i Stadshuset och festa med bland andra drottning Silvia.

Och ett hett tips är att det blir Tina Lundin som sitter vid mikrofonen på Ribersborg i sommarens EM.