Patrik Kittel klar för VC-finalen

Foto: Scanpix
Patrik Kittel på Scandic.
SPORTBLADET

Patrik Kittel är helt klar för världscupfinal i Göteborg.

På lördagen red han in på en femteplats i den sista kvaltävlingen i Den Bosch.

Efteråt var han ändå besviken.

– Det var inte ett supergenrep. Det blev några småmissar därinne, hann Kittel säga till SVT innan han försvann från tävlingsplatsen.

Patrik Kittel tyckte att hans häst Scandic blev spänd och att det drog ner domarnas betyg. Passagerna var bäst medan galoppen är en bra bit från EM-bronsformen från 2011.

Hemmaryttaren Adelinde Cornelissen, förra årets världscupvinnare, vann som väntat.

Men det var en annan holländare som stal showen och publikens hjärta - Edward Gal. När han red ut från banan på sin nya häst Glock´s Undercover var det till stående ovationer.

Det blev en andraplats, hack i häl på Cornelissen.

Kung Edward tillbaka

Edward Gal och superhästen Totilas slog tre världsrekord och vann VM 2010. Kort därefter såldes Totilas till Tyskland för ungefär 120 miljoner kronor. Dressyrvärlden var i sorg och chock. Under sin tyska ryttare Mathias Rath är Totilas bara en skugga av sitt forna jag.

Men nu är kung Edward tillbaka med en ny svart häst, ägd av vapentillverkaren Glock. Utvecklingen har gått rekordsnabbt. På lördagen i den Bosch dansade hästen fram tillsammans med sin ryttare.

– Han har mer att ge, och det beror inte bara på att han är svart, sa en mycket, mycket glad Edward Gal efteråt.

Tinne Vilhelmson Silfvén behövde inte starta i Den Bosch. Hon är finalklar efter en stark säsong i Florida under vintern.

Minna Telde skulle ha startat men fick stanna hemma på grund av influensa och lunginflammation. Hon får nu sätta hoppet till ett wild card till Göteborg 24-28 april. 

ARTIKELN HANDLAR OM