Sverige kan få fyra platser i VC-finalen

Foto: Elisabet Hoff
SPORTBLADET

Rolf-Göran Bengtsson och Malin Baryard-Johnsson är i holländska Den Bosch för att säkra fyra svenska - och historiska - platser i en världscupfinal.

Men tätt bakom i tabellen flåsar fyra heltända hemmaryttare.

– Holländarna kommer att ta i från tårna, säger förbundskapten Sylve Söderstrand.

Sverige har aldrig tidigare haft mer än två hoppryttare i en världscupfinal. Nu kan det bli fyra. På hemmaplan. I ett utsålt Scandinavium. Bäddad för publikfest, med andra ord.

Rolf-Göran Bengtsson ligger på finalplats inför söndagen. Men helt säker kan han inte vara.

– Normalt sett ska mina poäng räcka, men det beror på vad holländarna gör i morgon, säger han.

Han kommer att rida Quintero La Silla, inte det säkrare kortet Casall la Silla. Detta för att ha två hästar finalkvalade.

Uintero är en häst med hur stor kapacitet som helst, men som har mycket egna idéer och som ibland har svårt att fokusera hundra på sin uppgift.

Kändes bättre

På fredagen gick han en klass med två rivningar. I lördagens hoppning var han felfri på hinder men hade två tidsfel. Rolf-Göran Bengtsson ser bägge rundorna som ren träning.

– Idag kändes han betydligt bättre. Igår var han lite för pigg och okontrollerbar, säger Bengtsson som inte kommer att lämna något åt slumpen i söndagens världscupkval. 

alin Baryard-Johnsson ligger på plats sjutton i den västeuropeiska ligan. Arton går till final.

– Jag räknar med att behöva skrapa ihop ett par poäng till, säger hon.  

Baryard jagar finaplats

Malin Baryard-Johnsson rider sin bästa häst H&M Tornesch. Han ser  toppmotiverad ut och har hoppat säkert och med god marginal.

– Jag har hela tiden sagt att jag vill till Göteborg, särskilt när det är final på hemmaplan och inför den publiken, säger Baryard-Johnsson som gjort åtta världscupfinaler tidigare.

Jens Fredricson och Henrik von Eckermann är helt klara för final sedan tidigare.