Succétävling hotad – på grund av djurskyddslag

Kan bli av med dubbla världscupfinaler i Göteborg Horse Show

Foto: Scanpix
Angelica Augustsson och Patric Kittel under Göteborg Horse Show.
SPORTBLADET

Sverige kan bli av med stora internationella ridsporttävlingar – på grund av sin nationella djurskyddslag.

Bland annat hotas succétävlingen Göteborg Horse Show som ansökt om att arrangera dubbla världscupfinaler 2016.  

– Klart att det är oroande att FEI för första gången tagit upp frågan, säger tävlingsledaren Tomas Torgersen till Sportbladet.

Sveriges djurskyddslag går längre än det internationella ridsportförbundet FEI:s bestämmelser och gäller strikt på alla tävlingar i Sverige. Det är inget nytt.

Men på tisdagen, när FEI skulle spika mästerskap och finaler de kommande åren, blev två ansökningar bordlagda. Båda från Sverige. Förutom Göteborgs även en från Malmö om ponny-EM 2015.

Orsaken är klart uttalat den svenska djurskyddslagen.

Skillnad i karenstider

Enligt Göteborg Horse Shows tävlingsledare Tomas Torgersen har den nationella aldrig tidigare orsakat några problem för tävlingen. Men innan världscupfinalerna i Göteborg i slutet av april i år var saken emellertid uppe för diskussion.

– Vi fick lämna väldigt detaljerad information till alla deltagande länder. Så visst har vi fått signaler från FEI att det finns behov av att gå djupare i frågan, säger Torgersen.

Skillnaderna handlar bland annat om vissa karenstider.

– Ingen av ryttarna har någonsin kommenterat den svenska lagen, och jag pratar med dem alla någon gång, säger Torgersen.

Saken ska nu behandlas av FEI och det svenska ridsportförbundet, SvRF, tillsammans med Jordbruksverket.

FAKTA

Sverige har en av världens hårdaste djurskyddslagar

Enligt den får en häst inte tävla på 96 timmar efter att den stuckits med en kanyl, även om den inte innehåller en dopingklassad substans.

Det kan till exempel handla om att sy ett mindre sår eller ge extra näring efter en lång resa.

I det internationella ridsportförbundet FEI:s bestämmelser finns ingen karens angivet på samma sätt. Där är det upp till veterinärer på plats att besluta om saken.