OS-silverhästen missar hemma-EM

Facebook-häst ersätter

Sara Algotsson Ostholts med Wega.
SPORTBLADET

Sara Algotsson Ostholts OS-silverhäst Wega kommer inte till i fälttävlans-EM i Malmö i augusti. Orsaken är en skada hon fick i juni.

Bortfallet är en tungt bakslag för den svenska EM-satsningen.

– Wega är mitt förstahandsval, sa Algotsson till Sportbladet nyligen.  

Hon kommer istället att rida Facebook-hästen Reality, oprövad i stora mästerskap men ett lysande affishnamn.

Under en tävling i Tyskland i juni trampade sig Wega själv med en brodd och sprang även in i ett hinder vilket orsakade en behinnereaktion i bogen.

Till tidningen Ridsport säger förbundskapten Staffan Lidbeck om besvären i bogen:

– Det tog lite tid och flera undersökningar innan vi hittade problemet. Skadan var svår att hitta.

Enligt Ridsport friskförklarades Wega i slutet av förra veckan.

– Skulle Wega ha varit min enda häst hade jag gjort det bästa av situationen och tränat upp henne inför EM, men jag tror att Reality har större möjligheter att vara i toppform på EM vilket är bättre än en Wega i halvdan form, säger Sara Algotsson Ostholt i ett pressmeddelande från ridsportförbundet.

Samlade ihop 800 000

Som publikmagnet är nioåriga Reality en värdig ersättare.

I höstas hette hon Mrs Medicott och var på väg att säljas av Algotsson Ostholts tyska hästägare. Hemma i Sverige drog fansen då igång en insamling på Facebook för att rädda den kommande stjärnan kvar hos sin ryttare. På kort tid fick gruppen ihop över 800 000 kronor.

Gruppen lever kvar på Facebook.

– Det är som en stor hejarklack över internet. Det betyder jättemycket för att hålla lågan upp när det känns tungt, som det gör ibland, berättade OS-silvermedaljören för Sportbladet under Falsterbo Horse Show i förra veckan.

”Härlig sits”

Hon var då helt inne på att ta med sina båda hästar till SM och den svenska EM-uttagningen sista helgen i juli.

– Det är första gången jag haft två topphästar att välja mellan. Det är en härlig sits, peppar peppar, sa Algotsson Ostholt.

Det tolvåriga stoet Wega, född hemma hos familjen Algotsson i Småland, hjälteförklarades under OS i London. Hon inte bara hjälpte sin ryttare att rädda Sverige ur en plågsam medaljtorka. Hon gjorde det trots att båda framskorna flög av under det tuffa terrängprovet. 

EM i fälttävlan rids på Ribersborg i Malmö 29 augusti till 1 september.