Stjärnskottet snuvade EM–ryttare på segern

Foto: ELISABET HOFF
SPORTBLADET

Elin Jansson, 26, är hoppsportens nyaste stjärnämne. På Sundbyholmtravet idag snodde hon iskallt SM-guldet framför näsan på EM-ryttaren Emma Emanuelsson.

Målet är att nå toppen, förr eller senare.

– Att vara hoppryttare är en livsgrej för mig. Jag har aldrig velat göra något annat, säger Örebrotjejen.

Hopp-SM avgjordes på Sundbyholms travbana i Eskilstuna, en miljö som Elin Jansson är van vid. Hon är uppvuxen med föräldrarnas travhästar.

Själv har hon alltid hellre velat rida och hoppa.

Under de tre SM-dagarna gjorde hon det så bra att hon tog ledningen redan från dag ett och behöll den ända tills hon gick i mål som finaldagens sista ryttare.

En iskall insats, på den heta hästen Duchesse Van De Zuuthove.

– Hon kom till mig för fyra år sedan och var spänd och rädd för allt. Jag har varit nära att ge upp, tänkt att hon blir nog ingen tävlingshäst, berättar guldmedaljören som äger stoet tillsammans med sina föräldrar.

SM-guldet är Elin Janssons största framgång hittills. Nu ska hon försöka höja nivån – genom att dra ner på ridningen.

”Det är inte hållbart”

– Jag rider 15-17 hästar om dagen åt kunder för att ha råd att tävla själv. Det är inte hållbart, säger Elin Jansson som än så länge saknar sponsor.

Emma Emanuelsson, 28, tog silvret med sin Titan och visade att deras jämna, starka form håller i sig.

Bronset gick till slitvargen Niklas Jonsson, 38, och är hans första SM-medalj.

– Ja, den satt hårt inne. Men jag är skitnöjd. Men känslan med hästen väger tyngst för mig, säger Niklas Jonsson som för knappt ett år sedan fick hästen Caral utdömd för en mystisk infektion.

I junior-SM tog Johanna Hurtig, 18, guld i suverän stil. Med stoet Venice var hon den enda på hela SM som inte rev en enda bom under tre dagar.

Victoria Wallenstam, 20, har aldrig tidigare ridit sin häst Capitano Paul Z på denna höjd men tog ändå hand om guldet för unga ryttare.

Bägge ryttarna är att räkna med för framtiden.