Två dopningsfall i årets ryttar-VM

SPORTBLADET

CAEN Två hästar har konstaterats dopade i ryttar-VM.

Den ena hästen kom femma för Frankrike i fälttävlan.

Bägge fallen gäller otillåten medicinering.

Under ryttar-VM första veckan dopingtestades 137 hästar. Under fredagen meddelade det internationella ridsportförbundet FEI att två av dem testats positiva för otillåtna substanser.

Den franska fälttävlanshästen Oalao de Mars, riden av Maxime Livio, var positiv för det lugnande medlet Acepromazine.

Ekipaget ingick i det fjärdeplacerade och OS-kvalade franska laget, som nu riskerar att bli av med denna biljett till Rio.

Det andra fallet gäller en distanshäst från Sydafrika, Tra Flama riden av Giliesa de Villiers. Distanshästen var positiv för det smärtstillande och antiinflammatioriska medlet Phenylbutazon, allmänt kallat ”butta”.

Mer om djurskyddet än fusket

Ryttar-VM 2010 och ryttar-OS 2012 var fritt från dopingfall efter ett intensivt antidopingarbete.  

FEI:s generalsekreterare Ingmar de Vos beklagar det inträffade.

– Vi har har haft en intensiv upplysningskampanj inför VM för att förebygga misstag med medicinering och erbjöd alla deltagare testning inför avresan, så det är en stor besvikelse att vi har två fall av otillåten medicinering, särskilt när det är allmänt känt och accepterat att de inte är tillåtna i samband med tävling, säger han i ett pressmeddelande.

I ridsport gäller nolltolerans för hästarna och handlar mer om djurskydd än om fusk. Tanken är att en häst måste vara helt frisk för att få tävla, medan en ryttare kan ta en viss mängd smärtstillande.

Otillåten medicinering lyder ändå under dopingreglerna.