Broms satte halt för svenskt brons?

Foto: Foto: TT
MInna Telde och Santana
SPORTBLADET

Kanske en stor fluga eller mer troligt en broms.

Något otäckt med vingar var det hur som helst och Santana tycker lika illa om stygga flygfän som alla andra hästar.

Och vips försvann Sveriges medaljchans.

Det som såg ut att bli en fullträff, en ritt på väg mot någonting runt 74 procent slutade i skrala 68,714 och en besvikelse gränsande till tårfylld hos Minna Telde, vars förmåga att råka ut för märkligheter när det kommer till stora mästerskap börjar bli imponerande.

Det här hände, den här gången:

En bit in i Teldes framträdande i dressyrens lagtävling i EM i Aachen slog Santana med huvudet och Telde försökte vifta bort något som irriterade den enögde hingsten.

– Det kom en jättestor insekt och störde och han ruskade på huvudet. Man ska inte göra som jag gjorde, men jag tänkte att jag måste få bort insekten, annars kunde det hända något värre. Om det i sin tur ledde till att han fick tungan fel vet jag inte, säger Telde.

Santana kastade med huvudet en gång till.

– Jag vet verkligen inte vad som hände. Han kändes så fin och allt jag gick bra och så hände det här. Fy, så tråkigt, säger Telde bedrövat.

"Sånt kostar ju"

Förbundskaptenen Bo Jenå var lika förvånad som alla andra.

– Det såg väldigt bra ut fram till det här hände. Jag har inga teorier, men det såg ut som att det var någon insekt som gjorde att han slog sig fri.

– Men att det hände igen, har jag ingen förklaring till, men sånt kostar ju förstås, säger Jenå.

Hur mycket?

Sannolikt chansen till bronset, den medalj Sverige kom till Aachen för att försöka ta.

Tyskland, Nederländerna och Storbritannien är i topp efter första dagen och har likt fyran Sverige (Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel) sina främsta ryttare i farten på torsdagen.

– Det ser genast lite svårare ut, säger Jenå.

Lovande i OS-kvalet

Tack vare Emilie Nyreröds starka mästerskapsdebut ser det desto bättre ut i OS-kvalet. Sverige håller, med halva startfältet kvar, den första av de tre OS-platser som fördelas i Aachen.

Nyreröd, 27, red iskallt för laget på förmiddagen. Tog inga onödiga risker, fick 71,829 procent av domarna och ligger sexa individuellt efter första dagen.

– Jag var lite för försiktig, jag trodde att Miata skulle tagga i lite mer än han gjorde men jag är jätteglad. Tanken var att bara gå in och göra ett felfritt program. Så här efteråt känner jag att jag kunde ha satt mer tryck hit eller dit, men jag är glad att jag lyckades få till ett så gott som felfritt program.

– Med tanke på att jag var lite försiktig är det bra med nästan 72 procent. Vi har mycket mer att ge, men sätter man för mycket tryck är det lätt att det kokar över, säger 27-åringen.

– Det här var ett snäpp bättre än det brukar vara hos dem som är nya i laget, säger Bo Jenå.

Nyreröds resultat kan räcka till grand prix-specialen på lördag.

– Om det blir så ska jag satsa mer, blir det missar där så skit samma, säger hon.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM