Sverige är klart för OS

Foto: Foto: TT
Tinne Vilhelmson Silfvén
SPORTBLADET

Efter stabila ritter av Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel klarade det svenska dressyrlandslaget målet: OS-biljetten är säkrad.

– Det känns suveränt bra. Men sedan är det ju upp till SOK att i slutändan bestämma om vi ska åka, men vi har uppfyllt alla krav, säger Sveriges förbundskapten Bo Jenå.

Att SOK, Sveriges olympiska kommitté, inte skulle skicka det dressyrlandslaget till Rio är dock inte troligt.

– Det är mer en formell sak, säger Bo Jenå.

Förbundskaptenen hann aldrig bli nervös. Sverige behövde bli bland de tre bästa efter redan OS-klara Tyskland, Storbritannien och Nederländerna i lag-EM i Aachen. Inför avgörandet på torsdagen låg Sverige på plats fyra efter Emilie Nyreröd och Minna Teldes insatser under onsdagen.

– Jag har faktiskt varit lugn inför detta hela sommaren, säger Bo Jenå.

Sverige femma totalt

Och Bo Jenå kunde sitta lugnt i båten. Tinne Vilhelmson Silfvén var först ut på torsdagen och med stabila 75,157 procent satte hon Patrik Kittel i en supersits på hästen Deja. Vilhelmson Silfvén gjorde vad hon skulle på Don Auriello, med några få missar är hon liksom mästerskapsdebutanten Emilie Nyreröd klar för lördagens GP Special.

Patrik Kittel gjorde inte heller några stora misstag, även om ritten inte var perfekt. Ekipagets 74,571 procent skulle räcka till en svensk femteplats totalt, sedan Spanien spurtat förbi Sverige till fjärdeplatsen.

Någon EM-medalj blev det alltså inte – den här gången heller.

– Vi hoppades på det i början. Men det blev väldiga omkullkastningar. Holland som vi tänkte att vi kunde närma oss blev plötsligt guldmedaljörer. Men det är kul för sporten, säger Jenå.

Vad krävs för att Sverige ska kunna röra om och nå medalj?

– Det är en bra fråga. Men det är jättejättesmå marginaler, och om man räknar på vad vi gjort totalt i år och jämför med Holland så är vi kanske knappt en procent före. Och nu slår de alla och är extra bra när det gäller. Är man på topp så kan det gå och vi hoppas det händer för svensk del väldigt snart.

Guld till Nederländerna

Patrik Kittels häst Deja har hyllats av sin ryttare – men är alltjämt oerfaren. Till OS har hästen hunnit bli ett år äldre vilket kan vara av stor betydelse.

– Det är ju första mästerskapet den går, så med lite mer erfarenhet kan vi absolut närma oss en medalj, säger Jenå.

Nederländerna tog hem guldet före Storbritannien och Tyskland. Förutom Spanien och Sverige lyckades även Frankrike knipa en OS-biljett.

FAKTA

Lagtävling, final

1) Nederländerna 235,629%, 2) Storbritannien 234,229, 3) Tyskland 231,157, 4) Spanien 222,486, 5) Sverige 221,557 (Emilie Nyreröd, Miata 71,829, Minna Telde, Santana, 68,714, Tinne Vilhelmson Silfvén, Don Auriello, 75,157, Patrik Kittel, Deja, 74,571).

individuellt, kval

1) Charlotte Dujardin, Storbritannien, Valegro, 83,029, 2) Edward Gal, Nederländerna, Glock?s Undercover NOP, 82,229, 3) Kristina Bröring–Sprehe, Tyskland, Desperados FRH, 79,743.

Svenska placeringar

12) Tinne Vilhelmson Silfvén, Don Auriello 75,157, 14) Patrik Kittel, Deja 74,571, 20) Emilie Nyreröd, Miata 71,829, 41) Minna Telde, Santana 68,714.