Förbundskaptenen slutar efter OS

Söderstrand förlänger inte

SPORTBLADET

Nästa vecka hoppar de svenska ryttarna för medaljer i EM.

Samtidigt blir det Sylve Söderstrands näst sista mästerskap som förbundskapten. Han slutar efter OS om ett år.

– Jag har meddelat alla berörda att jag inte är intresserad av en förlängning, säger han till Dagens Nyheter.

Söderstrands kontrakt går ut efter spelen i Rio de Janeiro nästa sommar. Det ser han som ett lämpligt slut efter två perioder som förbundskapten. Under hans tid som ansvarig har svensk hoppning tagit fyra mästerskapmedaljer i lag: EM-silver 2001, VM-silver 2002, OS-silver 2004 och EM-brons 2013.

Ta hand om sig själv

– Det har varit och är fantastiskt kul att jobba med ryttarna, men precis som Casall (Rolf-Göran Bengtssons bästa häst) har jag snart gjort mitt på de stora arenorna. Casall har tävlat internationellt för Sverige i tio år. Jag började för över 20 år sedan, säger Söderstrand till DN.

– Någon gång måste man inse att allt har ett slut. Jag är 57 år och det mesta av min vakna tid går åt till att planera och tänka på jobbet. Vilka tävlingar borde jag åka på nu, vilka ryttare måste jag ta kontakt med och så vidare. Nu känns det som att det börjar bli hög tid för mig att ta hand om mig själv lite bättre.

EM-hoppningen i Aachen börjar på onsdag med tidshoppningen som är första rundan i lagtävlingen och i det individuella kvalet.

Brons att försvara

Sverige har bronset från Herning för två år sedan att försvara och ställer upp med – om hästarna klarar besiktningen – Helena Persson, Douglas Lindelöw, Henrik von Eckermann och Malin Baryard-Johnsson.

– Jag känner fortfarande en stor hunger, kanske till och med ännu större nu än för ett par år sedan. Jag tycker det ska bli riktigt kul att matcha våra ryttare mot Rio, och göra något bra där. Men kanske beror också den här stora hungern på att jag har tagit ett beslut om min framtid. Nu vet jag att det bara är ett år kvar och jag tänker ge allt under det året, säger Söderstrand till DN.