Fyra fel på fyra svenska ryttare

Sverige ligger nia efter första omgången i EM-hoppningen

Foto: TT
Helena Persson.
SPORTBLADET

En rivning på varje ekipage.

EM-hoppningen kunde ha börjat bättre för svensk del.

– Retligt, men skulle de riva så är det idag, säger förbundskapten Sylve Söderstrand till Sportbladet.

Med varsin rivning på Douglas Lindelöw och Malin Baryard-Johnsson red Helena Persson och Henrik von Eckermann ut med pressen på sig i tidshoppningen som inledde lagtävlingen och det individuella kvalet i EM.

Det hade visserligen gått undan för Baryard-Johnsson och hingsten Tornesch, som trots sitt nedslag lyckades placera sig på en sjuttondeplats individuellt, bäst av svenskarna.

– Klart att jag tog lite fler risker och red ännu fortare efter nedslaget, säger Baryard-Johnsson till ridsport.se.

Följde inte RGB:s råd – vill rida om

Med såväl ett nedslag som en relativt långsam ritt av Lindelöw behövdes felfria ritter av de återstående svenskarna.

Men mästerskapsdebutanten Helena Persson på Bonzai H klarade inte heller EM-banan i Aachen felfritt.

– Alla förtjänar en andra chans. Jag vill gå in och göra om ritten igen, säger Helena Persson till ridsport.se.

– Normalt sätt är han lite ängslig, men han trivdes väldigt bra inne på banan. Men i efterhand vill jag göra om distansen till hindret vi rev. Rolf-Göran (Bengtsson) tyckte vi skulle gå på fem språng. Nu gjorde jag sex språng. Men fick inte riktigt den där energin i språnget, säger Persson.

Sverige nia i lagtävlingen

Henrik von Eckermann med Cantinero fick liksom Baryard-Johnsson till en snabb runda – men som för samtliga svenska ekipage blev det en rivning, och von Eckerman ligger på plats 21 individuellt.

Men hoppet lever.

– Klart att jag tror vi har chans till medalj, annars har vi redan förlorat. Inget är klart förrän sista ryttaren har ridit i mål på fredag, säger Sylve Söderstrand till Sportbladet.

Sverige ligger efter första dagen på en niondeplats i lagtävlingen. Tyskland ligger i topp före Frankrike och Storbritannien. De tio främsta nationerna går vidare till final och Sverige har alltså chans att plocka placeringar under torsdagen inför en eventuell final på fredag.

FAKTA

Chanserna för svenskarna

Malin Baryard Johnsson

Har all rutin som krävs. Dessutom hungrig efter att ha missat flera stora mästerskap i rad. Hingsten Tornesch är minst lika på hugget, utvilad som han är efter vårens tävlingsavbrott. (Han är avelshingst och har ägnat sig åt betäckningar).

Ett frågetecken är om Tornesch hunnit komma upp i den kondition som krävs för flera dagars hoppningar på Aachens stora bana. Kan förhoppningsvis i så fall kompensera det sin lätthet och rutin.

Henrik von Eckermann

Rankad 13 i världen. Van vid Aachens bana. Besviken efter dagens rivning och kommer att vara ute efter revansch.

Hästen Cantinero har aldrig gått i Aachen tidigare men hade inga problem med atmosfären. Har gått från klarhet till klarhet, mognat mentalt och har den kapacitet som krävs. Lätt i typen och kommer nog inte att tappa orken fysiskt.

Helena Persson

Hon må vara nervös inför en tävling, men på banan är hon iskall. Vet exakt vad som hände idag och kommer att ha det med sig imorgon.

Hennes Bonzai H hoppar utan synbar ansträngning och kommer inte att göra det svårt för sig. Trivdes som fisken på banan idag. Har tränat styrka på vattenband och kondition på Stig H Johanssons travbana. Förmodligen en av mästerskapets mest vältränade hästar.

Douglas Lindelöw

Blir sällan nervös. Var kanske till och med var lite för lugn idag, med tanke på hans långsamma tempo.

Hästen Casello är minst lika cool. Ingen snabb häst. Banorna i fortsättningen kommer att passa honom bättre. Gick bättre och bättre i världscupfinalen i Las Vegas, där han slutade åtta.