Hyllar hästen: Otrolig känsla

Eckermann har hittat rätt med Cantinero: Vi är samspelta

Foto: TT
Henrik von Eckermann ligger tia och ska göra allt för att kämpa om medaljerna.
SPORTBLADET

AACHEN: Sverige gick till ­final som tionde och sista lag.

Chansen till en ­lagmedalj är stendöd.

Nu handlar allt om ­Henrik von Eckermann som ligger tia individuellt.

Men på ett plan har han redan vunnit.

Henrik von Eckermann satte en klockren nolla i den andra rundan av EM. ­Efteråt svävande han som på moln – och det var inte på grund av ­resultatet.

– Klart att en nolla är bra. Men känslan jag hade med Cantinero därinne är ­otrolig. Det är första ­gången han lyssnat på mig ända in i mål, säger von Eckermann och ser rätt salig ut.

Såldes till Qatar

Det har tagit sin tid att komma till den känslan.

Den 13-årige Cantinero såldes av Henrik von Eckermanns tyske arbetsgivare Ludger Beerbaum som ­tävlingshäst till ­Qatar. Det fungerade inte alls. Hästen tappade självkänslan och ville inte hoppa.

För ett och ett halvt år ­sedan kom Cantinero till­baka till stall Beerbaum och fick då von Eckermann som ryttare. Bit för bit har ­svensken vunnit valackens förtroende.

I gårdagens EM-hoppning kände von Eckermann att alla bitar fallit på plats.

– Annars brukar han springa han åt ena hållet de tre sista hindren medan jag försöker styra honom åt ­andra hållet. I dag (läs: i går) kämpade vi tillsammans, säger von Eckermann.

En bit bakom

– Det är en otrolig känsla inom mig nu. Jag har jobbat med hästen varje dag och att känna sig så här samspelt med ett djur, det är fantastiskt.

Henrik von Eckermann har nio starka ryttare ­framför sig. Han tänker ­göra vad han kan för att stressa dem.

– Håller jag planen och har tur också finns en ­medaljchans. Men även om det inte blir perfekt i ­slut­ändan måste man tänka framåt. När en häst utvecklas så här som Cantinero gjort kommer det någon gång.

En fullträff alltså.

FAKTA

SÅ GICK DET FÖR DE ÖVRIGA SVENSKARNA

Douglas Lindelöw

Red perfekt, satte en säker nolla och klättrade från plats 48 till plats 29. Hästen Casello hade inga problem n­ågonstans.

I dagens omgång gäller det att vara lika bra, samt att några före Lindelöw rider bort sig.De 25 bästa från i dag går vidare till söndagens final.

Helena Persson

Misslyckades ännu mer och fick tre nedslag med sin Bonzai H. Ligger nu på en hopplös plats 66. Kan bara försöka ­putsa sina siffror i lagfinalen och skaffa sig en nyttig erfarenhet.

Malin Baryard Johnsson

Rev två hinder med Tornesch och rasade till plats 45. Borta ur den individuella ­leken.