Hans OS i fara – kan tvingas sälja hästen

Foto: Foto: Bildbyrån
Douglas Lindelöw och Casello.
SPORTBLADET

Douglas Lindelöws OS-satsning är i fara. 

Hans häst Casellos delägare vill att hästen säljs till högstbjudande och hotar att gå till domstol med saken.

– Klart det tar fokus, säger Douglas Lindelöw, 24, som tränat Casello i nio år med sikte på Rio.

Med Douglas Lindelöw och Casello i ett hopplag i Rio har Sverige medaljchans. De är i dagsläget ett av tre givna, och starka, OS-ekipage. 

Men nu hopar sig de mörka molnen.

På fredagen gick hästens hälftenägare, Maria Schack Bladh och Lars-Inge Bladh, ut i tidningen Ridsport och berättade att de vill sälja. Andra hälften ägs av Douglas Lindelöws mamma Agnetha Lindelöw och hennes sambo, som kämpar för att Casello blir kvar till över OS.

– Det har varit en lång process sedan i maj. Först utan och sedan med advokater. Nu är det enda sättet för oss att gå till domstol för att få tillstånd en försäljning, säger Lars-Inge Bladh till Sportbladet.

”Letat efter en säljare”

Nås inte en överenskommelse lämnas ärendet över till tingsrätten på måndag. 

Agnetha Lindelöw har från olika håll fått ihop sju miljoner kronor som hon erbjudit Bladhs för deras del i hästen. Bladhs har tackat nej.

– Vi har själva letat efter köpare och fått ett bud. Uppenbarligen är hästen värd mer än 14 miljoner, säger Lars-Inge Bladh. 

Paret Bladh har ingen egen hästkunskap utan är gamla vänner till Agnetha Lindelöw. Casello köpte de tillsammans 2006 då den var tre år och helt rå. Douglas Lindelöw har helt själv, med träningshjälp av sin mamma, förädlat hästen till världsklass.  

– Vi har inget emot att hästen stannar hos Douglas, vi ser gärna det. Men då måste vi komma överens, säger Lars-Inge Bladh. 

Vad behövs för att komma överens?

– Mer pengar, att vi får ut mer pengar.

Varför vill ni sälja nu? Går det inte att vara kvar till över OS?

– Tidigare hade vi gärna varit det, men känner man sig lurad vill man inte vara med längre. Annars finns ingen anledning att fatta sådana här beslut.

Hur är ni lurade, anser du?

– Det har varit bristande redovisning av prispengar och kostnader.

Jobbar på en lösning

Paret Bladh bestämde sig redan i början av året men sa inget till Lindelöws förrän i maj, efter världscupfinalen i Las Vegas där Douglas Lindelöw var nia med Casello.

När Sportbladet når Agnetha Lindelöw är hon med Douglas till tävlingar i Österrike. Hon vill inte bemöta anklagelserna från Bladhs i media, med tanke på att en rättslig process ligger i pipeline. 

– Det enda jag kan säga att vi delat lika på allt. Men allt jobb med Casello har Douglas gjort själv. Ingen annan ryttare har ridit hästen, även om det inte var något lätt häst som ung, säger Agnetha Lindelöw.

I det avtal ägarna har står inget om att hästen ska behållas till över OS.  

– Det är ett simpelt avtal som bygger på att framtiden alltid ska stakas ut i samråd. Idag hade jag önskat att vi haft ett starkare avtal, säger Agnetha Lindelöw. 

Hon och svensk hoppledning jobbar nu stenhårt på att hitta en lösning.

– Jag har all respekt för att ägare vill ha ut pengar. I detta fall finns bara två sätt. Att vi hittar någon som kan ta Bladhs del. Eller att vi säljer hela hästen tillsammans. Men en sådan sak tar tid, säger hon.

Själv har hon inte fått några bud på Casello, trots att hon lever och verkar i hoppcirkusen.

”Jättejobbigt för Douglas”

– Casello är ingen klassiskt häst, inte en häst för vem som helst. Douglas är ansedd som duktig. Alla vet vilket jobb han gjort med hästen. Jag tror det finns en stor lojalitet och respekt för det inom ryttarvärlden, säger Agnetha Lindelöw.

Douglas Lindelöw har alltid tydligt deklarerat att han vill satsa på sporten, inte vara hästhandlare. Situationen med Casello är påfrestande. 

– Klart jag känt av det här. Det är ingen optimal känsla att ha när man rider. Jag har jobbat jättemycket mentalt med att inte tänka för mycket, utan att fokusera på den sportsliga prestationen, säger han till Sportbladet.

Trots detta klarade han EM i Aachen i förra veckan med betyget väl godkänt för en slutlig tjugonde plats. Men den vanliga spetsskärpan saknades.

– Helt klart tog det fokus. Det var jättejobbigt för Douglas. Men han har en enorm mental kapacitet, säger Agnetha Lindelöw.

Läs också: Hoff: Så funkar jakten på OS-hästen

ARTIKELN HANDLAR OM