Stjärnan diskad efter GP-vinst

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Bertram Allen red i mål som en vinnare under Olympias Grand Prix.

Men sen blev han diskad efter att blod upptäckts på hans häst.

– Jag är förkrossad, säger den 20-årige talangen till Horse and Hound.

Irländaren Bertram Allen är bara 20 år gammal men har flera tunga segrar och mästerskap som EM och VM på sin meritlista.

Under Stockholms International Horse Show i slutet av november vann han bland annat GP-hoppningen och åkte hem tre bilar rikare.

Men samma segersvit skulle han inte ha under gårdagens Grand Prix i London.

Överklagade domen

Det var vid den obligatoriska kontrollen som blod upptäcktes på Allens häst Quiet Easys högra sida. Blodet kom från en liten reva som troligen orsakades av Allens sporre. Hans team överklagade men Appeal Commitee fastställde att han blivit diskad och vinnaren blev istället hemmahoppet Michael Whitaker med hästen Viking, skriver Tidningen Ridsport.

– Jag är förkrossad och saknar ord. Jag har en fantastisk relation med alla mina hästar och deras välbefinnande är av största vikt. Min fot måste ha halkat mot Quiet Easys sida medan jag red mot klockan. Han är en känslig häst och det var bara en ”tiny nick”, säger han till Horse and Hound.

Gav bort vinnarrosetten

Publiken fick vänta en halvtimme på prisutdelningen medan diskussioner och överläggningar pågick om fallet.

Whitaker gav vinnarrosetten till Allen, som skulle vunnit med två sekunder om han inte blivit diskad.

– Det är en bitterljuv seger för mig. Bertram var den som egentligen vann och det är känslan bland alla ryttare här ikväll, säger Michael Whitaker.

Henrik von Ekermann och hans häst Sansibar var det enda svenska ekipaget som var med i klassen. De red en felfri runda men det blev ett nedslag i omhoppningen och slutade på en tionde placering.