10 hästar som det snackats om 2015

Året som gått – hästarna som synts

SPORTBLADET

Casello

Skulle bli svenskt OS-ankare i Rio. Blev istället årets mest omskrivna i ett giftigt ägarbråk med kulmen vid jul, då han såldes till tyske hoppryttaren Ludger Beerbaum. Prislappen: 28 miljoner kronor. 

Ryttare: Douglas Lindelöw (fram till 20 december).

Casall

Mest saknade hästen i Sveriges EM-trupp. Var istället hela världens rekordkuse i lyxtouren GCT. Hoppade 20 av 26 rundor felfritt. Placerad nio gånger av tio, varav fem på pallplats. (Pappa till Casello).

Ryttare: Rolf-Göran Bengtsson.

Hello Sanctos

Världens vinstrikaste. Har i år hoppat in elva miljoner kronor i prispengar och blev historisk genom att ta hem ”omöjliga” Rolex Grand Slam som gav bonusen tio miljoner kronor.

Ryttare: Scott Brash, Storbritannien.

All In

En av världens bästa hopphästar, säger förbundskapten Sylve Söderstrand. Som att sitta på en raket, säger piloten. Bäst av allt, denna lilla bruna oansenlige valack tävlar för Sverige med OS i Rio i sikte.

Ryttare: Peder Fredricson.

Diva II

Sto med dödsföraktande mod i EM i Aachen. Hoppade dubbelhinder med bara ett galoppsprång mellan istället för två och kraschade. Gick nästa dag felfritt som inget hänt och räddade britternas OS-kval.

Ryttare: Ben Maher, Storbritannien.

Totilas

Trist slut på hajpen Totilas. Haltade i dressyr-EM och gick till avel för gott. Enda tröst: allt går inte att köpa för pengar. (Tappade världsrekordformen när han såldes från Holland till Tyskland för 100 miljoner kronor). 

Ryttare: Mathias Rath, Tyskland.

Zenith

Kom från ingenstans och vann VM 2014, gjorde inget speciellt fram till EM i år där han hoppade fem rundor utan att riva en bom och tog guld igen. Hjälpte sin ryttare tangera 60-årigt rekord; guld i OS, VM och EM.

Ryttare: Jeroen Dubbeldam, Nederländerna.

Valegro

Ger uttrycket happy athlete ett hästansikte. Vinner allt. Älskas av alla. I år dressyrens VC-final och EM. Dyrgrip, men inte till salu. Säljs han får han nog inte gå i hage mer, menar ägaren. 

Ryttare: Charlotte Dujardin, Storbritannien.

Fibonacci

Bara vingarna fattas. Vitt väsen som tar andan ur publiken med sin exeptionella hoppteknik och utstrålning. En ny Milton. Född i Sverige och hette som svensk Fendi.

Ryttare: Meredith Michaels Beerbaum, Tyskland.

Bonzai H

En fula ankungen som blev en ful och felskapt svan. Borde inte kunna hoppa EM-hinder. En överlevare och mot-alla-odds-häst som givit sitt livs enda ryttare sitt hjärta och läsarna en riktig kärlekshistoria. 

Ryttare: Helena Persson