Protesten: Säger upp sig inför OS

OS-satsningen störs av storbråk – förbundskaptenen säger upp sig

Foto: Foto: BILDBYRÅN
missar os? Henrik von Eckermann (vänster) är en av ryttarna som tagits ut i Sylve Söderstrands OS-spetstrupp. Med frågan är nu om förbundskaptenen leder laget under sommarens OS.
SPORTBLADET

För en månad sedan tog Sylve Söderstrand ut Malin Baryard Johnsson och Rolf-Göran Bengtsson till satsningen mot OS i Rio.

Sedan dess har ett storbråk brutit ut i Ridsportförbundet.

Nu har förbundskaptenen, enligt Sportbladets källor, sagt upp sig med omedelbar verkan.

Svensk ridsport har en stolt tradition av OS-medaljer, från de fyra gulden i Stockholm 1912 till Rolf-Göran Bengtssons silver i hoppning 2008 och Sara Algotsson Ostholts silver i fälttävlan 2012.

I slutet av januari tog hopplandslagets förbundskapten Sylve Söderstrand ut åtta ryttare till den spetstrupp som siktar på sommarens OS i Rio.

– Det är en spännande säsong vi har framför oss, sa han då.

Dispyt mellan ledare

Ett par veckor senare är tonen annorlunda.

Enligt Sportbladets uppgifter började allt med en dispyt mellan två ledare. Sylve tog den enas parti, men upplevde att förbundet sympatiserade mer med den andra. Detta ska ha varit upprinnelsen till att förbundskaptenen propsade på att avsäga sig sina arbetssysslor.

Sa upp sig i ett mejl

Söderstrand ville bara ägna sig åt OS-satsningen, inte åt de strategiska uppdrag som han förbundit sig till i kontraktet. Inte heller tänkte han fortsätta arbetet med ungdomslandslagen. Lönen, enligt Sportbladets källor omkring 100 000 kronor i månaden, ämnade han däremot behålla.

Mindre jobb, lika mycket pengar. Tidigare i veckan sa förbundet nej till det. Då ska Söderstrand, som har kontrakt året ut, ha sagt upp sig i ett mejl.

Det här är andra gången som Sylve Söderstrand slutar. Efter att ha varit framgångsrik förbundskapten i två perioder verkade han 2012 slutligen ha tröttnat och motiverade sitt avhopp med hög arbetsbelastning och att det hade ”varit en del ’hard moments’”. Den gången vädjade landslagsryttarna i ett brev till förbundet att de skulle återanställa Sylve – och en månad senare var ett nytt kontrakt påskrivet.

Också nu kan Söderstrand komma tillbaka. Förbundet har, enligt Sportbladets källor, erbjudit en mellanväg: förbundskaptenen får gå ner i arbetssysslor och behålla full lön, däremot blir han av med lönen de tre sista månaderna och får sluta i september.

Svara innan söndag

Sylve Söderstrand har fram till söndag på sig att svara. Godtar han inte erbjudandet kommer jakten på en ersättare påbörjas snarast.

När Sportbladet pratar med Söderstrand bekräftar han sitt missnöje över arbetsuppgifterna. Breddsysslorna tar för mycket tid från satsningen på spetsen. Däremot påstår förbundskaptenen att han inte har sagt upp sig.

– Nej, det tror jag inte, säger han.

För att vara tydlig: du siktar på att vara med över OS?

– Absolut. Så är det.

FAKTA

Han har tagit Sverige till världseliten

Namn: Sylve Söderstrand.

Ålder: 58 år.

Meriter: Tog över ett halvdant hopplandslag i slutet av 90-talet och ledde dem till världstoppen. Var bland annat förbundskapten när Sverige vann EM-silver 2001, VM-silver 2002, OS-silver 2004 och EM-brons 2013.

Aktuell: Har sagt upp sig med mindre än sex månader till OS, enligt Sportbladets uppgifter. Förbundet har erbjudit ett nytt kontrakt som han har fram till söndag på sig att avgöra om han ska godta. Annars blir bland det sista Söderstrand gjorde att ta ut den spetstrupp som siktar på OS i Rio. Den består av Malin Baryard Johnsson, Rolf-Göran Bengtsson, Henrik von Eckermann, Angelie von Essen, Peder Fredricson, Douglas Lindelöw, Charlotte Mordasini och Helena Persson.

ARTIKELN HANDLAR OM