Familjen Gates bakom Towells genombrott

Jack Towell: ”De har varit fantastiska med att hitta hästar åt mig”

Foto: Elisabet Hoff
Jack Towell (mitten) värmer upp hästen New York inför världscuphoppningarna som börjar imorgon.
SPORTBLADET

Han var förra årets sensation i amerikansk hoppsport.

Nu är Jack Towell, 28, i Göteborg och världscupfinal.

Tack vare Bill Gates och dottern Jennifer Gates.

Jack Towells tävlingshästar ägs 19-åriga Jennifer Gates, som tävlar själv och tränar för Towell. Det var också hon som föreslog att han skulle satsa på en elitkarriär och att hennes familj skulle stå för hästarna.

– Jag kommer ihåg det så väl. Vi satt vid ett picknickbord och Jen sa ”världscupfinalen är i Las Vegas 2015, du borde försöka ta dig dit”, har Towell berättat i en intervju för The Cronicle of the Horse.

Jack Towell tog sig till finalen i Las Vegas, men den mest rutinerade hästen var skadad och efter två omgångar var han ute ur leken. Han var då rankad 229 i världen. Nu är han nummer 50.

”Är smart och begåvad”

Towell har lärt känna familjen Gates genom sin far som har sålt flera hästar till Gates genom åren. 2013 började Jennifer Gates att träna för Jack Towell. Hans uppdrag var också att träna hennes hästar och tävla dem när hon inte hade tid för studierna.   

– Familjen Gates har varit fantastiska med att hitta hästar åt mig, har Towell sagt i The Cronicle.

Han beskriver hela familjen Gates som sociala, trevliga och lättsamma.

– Jag är bara en lantis från Carolina och ända känner jag mig helt avspänd med både Melinda och Bill. De är så omtänksamma och lätta att prata med, så vanliga, berättar Towell för PhelpsSports.com.  

Jennifer Gates, berättar Towell, är smart och begåvad och med fötterna på jorden. Hon har inga planer på att bli ryttare på heltid utan vill satsa på en annan karriär. Och på Jack Towells.

FAKTA

Jack Towell, USA

28 år

Häst: New York, Lucifer V

Världsrankning: 50

VC-tabellen: 2 (i den amerikanska östkustligan)

Odds: Höga. Men ett spännande nytt ansikte i toppsporten.

Min egen Bild: Jack Towell värmer upp hästen New York inför världscuphoppningarna som börjar imorgon.

Amerikanska

Jennifer Gates är inte den enda amerikanska hoppryttaren med superrika och kända föräldrar.

Georgina Bloomberg tävlar internationellt på högsta nivå. Hon är dotter till New Yorks tidigare borgmästare Michael Bloomerg, världens åttonde rikaste person enligt Forbes.

Jessica Springsteen satsar mot OS i Rio. Pappa Bruce Springsteen och mamma Patti Scialfa är trogna supportrar och sitter ofta på (VIP-)läktaren världen över.

Katie Dinan tillhör också skiktet under den absoluta toppen. Hon är dotter till Jamie Dinan, miljardär och finansman. Köpte för ett par år sedan Daniel Zettermans häst Glory Days. Rider i Göteborg.

Hannah Sellek, skådespelaren Tom Selleks dotter, ägnar sig på heltid åt hoppsporten och hästar som ryttare, assisterande tränare och uppfödare. 

Destry Spielberg är fortfarande juniorryttare men på väg uppåt. Pappa Steven Spielberg, är en av världens största filmregissörer.

...och ickeamerikanska

Athina Onassis, barnbarn och enda arvtagare till den grekiske skeppsredaren Asistoteles Onassis. Rider mästerskap i hoppning för Grekland.

Charlotte Mordasini, ny i svenska landslagets spetstrupp i hoppning. Barnbarn till Adolf Lundin, Lundin Oil. Rider i Göteborg.

Zara Phillips, barnbarn till drottning Elizabeth II. En av världens bästa fälttävlansryttare. Fostrad in i sporten av mamma prinsessan Anne och pappa Mark Phillips.

Charlotte Casiraghi, barnbarn till furst Rainer av Monaco och Grace Kelly. Mamma är prinsessan Caroline. Tävlar hoppning och har en egen tävling, Gucci Masters.

Marta Ortega, dotter till världens näst rikaste, spanjoren Amancio Ortega som grundat Zara-imperiet. Tävlar hoppning. Är gift med spanske toppryttaren Sergio Alvarez.

Natahlie zu Sayn-Wittgenstein, prinsessa och en av Danmarks bästa dressyrryttare. Systerdotter till drottning Margrete. Rider hästar hon fött upp själv.

Stella Rölcke, junior som satsar på hoppning och har utvecklats starkt. Regerande svensk mästare inomhus. Barnbarn till Antonia Ax:son Jonsson, Sveriges rikaste kvinna. Rider i Göteborg.

Agnete Kirk-Tinggaard, tillhör Lego-familjen Kirk Kristiansen som är Danmarks rikaste familj. Rider Världscupfinalen i dressyr i Göteborg.

Anna Kasprzak, ung dansk mästerskapsryttare i dressyr. Mamma Hanni Toosbuy Kasprzak är Danmarks rikaste kvinna och arvtagare till Ecco skor. Rider VC-finalen i Göteborg.

Lyndal Oatley, australisk landslagsryttare i dressyr och gift med svenske Patrik Kittel. Oatleys är en av Australiens rikaste familjer med en förmögenhet från bland annat vnproduktion. Rider VC-finalen i Göteborg.

ARTIKELN HANDLAR OM