Martinsen rider ut bland hoppstjärnorna

Talangen uttagen till Friends av nye förbundskapten: ”Supersuperglad”

Foto: Anna-Lena Bergkvist
Kartin Martinsen.
SPORTBLADET

Framtidens svenska ryttarstjärna är redan här.

I dag rider Karin Martinsen ut i rampljuset i Friends som de internationella hoppningarnas underdog.

– Jag tänker inte ge bort något, definitivt inte, säger 21-åringen från Vårgårda om sina chanser att slå underifrån. 

Första november fick svensk hoppsport en ny förbundskapten, Henrik Ankarcrona. Bland det första han gjorde var att ringa Karin Martinsen och frågade om hon ville rida i Friends och Sweden Horse Show.

– Jag blev supersuperglad, lite chockad och jättetacksam. För mig är Friends tävlingar där de riktigt stora rider. Och så jag..., säger hon.

Nu är hon på plats med tre hästar och har känt på miljön.

– Det känns bara bra. Hästarna är pigga och verkar lite förväntansfulla. De har bra psyke, berättar hon.

I år har den internationella statusen i Friends höjts ett snäpp, från trestjärnig nivå till fyrstjärnig. Därefter finns bara ett steg till, femstjärnigt, och då handlar det om stora mästerskap, Världscupen med mera.

Karin Martinsen har aldrig ridit något liknande som detta.

”En nyttig erfarenhet”

– Det blir hård konkurrens. Men jag är inte här för att fylla ut startfältet och har inga problem med tävlingsnerver. Jag ska göra så gott jag kan och i vart fall inte ge bort något, säger hon. 

Samtidigt vill hon inte ta ut något i förskott och vet att hon inte behöver känna något press.

– Hur det än går blir det en nyttig erfarenhet. Jag får helt enkelt ta det som det kommer, säger hon.

I flera år har Karin Martinsen omnämnts som en av landets största talanger. Lång som hon är red hon stor häst redan som 13-åring och upptäcktes av hästuppfödarna Eva Ohlsson och Björn Lundgren som satte den första av en rad unghästar i träning hos den unga ryttarbegåvningen. 

– Min familj har ingen hästbakgrund och jag har alltid ridit andras hästar, har Karin Martinsen berättat tidigare.

Så är det fortfarande. Alla 14 hästar hemma i stallet utanför Vårgårda ägs av en handfull trogna uppfödare och hästägare. 

SM-guld

För två och ett halvt år sedan gick Karin Martinsen ut gymnasiet. Sedan dess rider och tävlar hon på heltid. Det har gett resultat. I år har det blivit ett SM-guld utomhus för ungdomsryttare och nyligen två SM-silver inomhus, ett för unga ryttare och ett i seniorklassen.

FAKTA

Att hålla (särskild) koll på i Friends

Karin Martinsen Rykande färskt hoppnamn i dessa sammanhang. 21-årig jättetalang (utan ryttarföräldrar) som får chansen att mäta sig mot de stora kanonerna. Kul - oavsett hur det går.

Zacramento Douglas Lindelöws nya topphäst som gått fint i världscupen och som är nog så bra som Casello som försvann till Tyskland för ett år sedan. Het häst för hopp-EM i Göteborg nästa år.

Isabell Werth Har skördat mängder av OS-medaljer i dressyr för Tyskland på olika hästar. Tog individuellt silver och lagguld i Rio. En fighter. Rolig, öppen, sportslig och alltid kul att se. 

Cue Channa Malin Baryard-Johnssons hopphäst som inte gick bra i OS i Rio och som sedan i september varit skadad. Nu igång igen.

Stjärnornas hoppning Kändishoppning som hamnade i blåsvädret efter en trailer på SVT,  kritiserad för djurplågeri eller i vart fall osmaklig underhållning. Efter det gjordes diverse ändringar. Vi får se om det hjälper.