Anna Lindberg missade medalj

Svenskan 14 poäng från bronset

SPORTBLADET

En femteplats på 3-meterssvikten i VM visade upp två sidor av Anna Lindberg.

Hennes storhet - och vad som saknas för att hon ska bli ännu större.

Nu börjar arbetet med det sistnämnda.

- Jag ska ta ledigt några veckor, sedan ska jag börja träna mina nya hopp, berättar hon.

Anna Lindberg.

Anna var mycket nöjd med sin femteplats i VM. Hon tog samma placering som på OS i Sydney förra året.

- Det känns skönt. Jag är nöjd med det här med tanke på hur året sett ut. Säsongen har varit lyckad, säger hon.

Nu kan den fas i karriären påbörjas som egentligen skulle ha inletts efter förra säsongen. Anna ska byta ut tre av sina hopp för att få högre svårighetsgrad i sin serie.

- Jag kommer inte att byta ut alla på en gång. Det blir för svårt. Men när jag är klar ska mollbergaren, tyska hoppet och framåthoppet vara utbytta. Jag måste börja nu så att dom sitter bra i Aten (OS 2004), säger hon.

Hade medaljkänning

Det är den sista biten för att kunna utvecklas och slåss om de ädlaste medaljerna i världseliten. I dag krävs det en kanonserie av henne själv och misstag av toppkonkurrenterna för en medalj på VM eller OS. Hon ligger precis under medaljnivå i världstoppen på 3-meterssvikten.

Så var det också på lördagen.

Med poängen med sig från semifinalen började Anna från tredje plats. Och efter ett kanonhopp i första omgången på 2,5 framåt gick hon upp på andra plats. Men en liten miss andra omgångens 2,5 bakåt innebar att hon ramlade ned till femte plats. En placering hon höll tävlingen ut även om hon hela tiden hade medaljkänning.

- Jo, men dom andra har ju svårare hopp än jag, sade hon.

Kinesiskan Guo Jingjing vann guldet överlägset på 596,67 poäng. Sedan var det tätt och mellan tvåan Irina Lashko, Australien, och Lindberg skiljde bara 22 poäng. Anna noterade 530,10.

Spanien eller USA

Framtidssatsning gör hon genom att periodvis förlägga träningen utomlands. Antingen blir det under den meriterade ryske tränaren Misja Ugruymov i Madrid, eller i USA. Hon har tidigare tränat under honom i Madrid och Ugruymov har också hjälpt till en del under VM i Fukuoka.

- Han har varit med på nästan varje träning. Vi kommer jättebra överens och han tycker det är roligt är att träna mig. Han har inga spanska hoppare som vill träna lika mycket som jag, berättar hon.

Anledningen till att Lindberg inte kan starta med sina nya hopp förrän nu är att hon fick hela vintern förstörd av en fotskada. Det behövdes två operationer, den sista i april, för att det skulle lyckas. Efter det myckna hoppandet i samband med träning och tävling i VM är högerfoten sliten.

Hon kan se tillbaka på en bra säsong. Anna vann i april EM för nationsmästare och har också tagit en meriterande seger i Swedish Cup i Ronneby. Höjdpunkten blev femteplatsen i VM. Nu återstår bara Goodwill Games i Brisbane i september. Sedan kan Lindberg koncentrera sig på att ta det slutliga steget upp på medaljvnivå i världseliten.

TT