Tessan: Jag tänker ändra allt inför OS

SPORTBLADET

Hon kom, hons sågs, hon simmade - sedan avslöjade Therese Alshammar för Sportbladet hur vägen till OS i Aten ser ut.

- Jag vill flytta någonstans och satsa fullt ut i ett år. Kanske till Australien, säger hon.

Alshammar vann och i tankarna finns redan OS i Aten.

Therese Alshammar kom hem till Stockholm med hopp om en tid ner mot 24 sekunder på 50 fritt, en tid som skulle gett en bra chans i världscupen totalt.

Det blev 24,37, och en knapp seger mot Alison Sheppard efter två längder som var mer sluggersimning än skönhetsupplevelse.

Riktig duell

- Jag hade inte räknat med att Alison skulle vara så snabb, så det blev en annan grej, mer face-to-face-simning, säger Therese.

Hon var nöjd trots allt.

I dag simmar hon 100 meter fritt och 50 meter fjäril, i sommar simmar hon VM i Barcelona - och sedan kommer hon att rikta all energi mot ett enda mål: OS.

Alshammar tog två silver i Sydney 2000, hon har haft svårt att nå samma nivåer sedan dess.

Nu planerar hon att satsa på på samma sätt som hon gjorde inför förra OS, då hon bodde i Hamburg och åt, andades och sov simning under demontränaren Dirk Langes ledning.

- Jag ska prova något helt nytt efter sommaren. Jag har inte tänkt så mycket på det, men jag ska ändra stil helt när det bara är ett år kvar till OS. Färga håret och så"

Therese skrattar, innan hon fortsätter:

- Jag tänker flytta någonstans och hålla mig där. Jag har börjat kika lite, kanske kommer jag hem till Sverige eller så åker jag till Australien, det finns lite olika alternativ.

De senaste åren har Therese bott i London, där pojkvännen Neil Willey pluggar ekonomi.

- Det har varit bra för mig, även om jag inte haft ett jättetillfredsställt sportliv, säger hon. Och jag vill att Neil ska följa med mig. Han kommer att rätta sig lite efter mig nu.

"Tessan" nämner två tränare när hon pratar om Australien:

Narelle Simpson, Manly, Australiens mest framstående kvinnliga tränare som bland annat hjälpt engelskan Zoe Baker. Den första kvinna som anlitats som landslagstränare i australien på 30 år.

Brian Sutton, Sydney University, en av Australiens allra mest respekterade tränare som har bland andra Michael Klim i sitt team.

- Alla i Australien har varit så oerhört välkomnande, det är bara "kom hit, kom hit", säger Therese Alshammar.

Hon har inte bestämt var hon tar vägen i sommar, inte alls. Det enda hon vet är att hon vill simma snabbare än någonsin i OS 2004.

Och att hon kommer att göra allt som krävs för att göra det.

Simon Bank