Medley – Thorpes nya favoritmelodi

”Tränaren sa att det inte såg så illa ut...”

SPORTBLADET

Det brukar ta många, långa år att bli en medleysimmare i världsklass.

För Ian Thorpe tog det exakt en minut och 56 sekunder.

– Jag simmar de distanser som jag ser som en utmaning, säger han.

Foto: PETER KJELLERÅS
Ian Thorpe har koll på det mesta i bassängen – även medley.

Att få se Ian Thorpe simma 200 medley är en upplevelse i paritet med att få se Thierry Henry stå i mål i franska landslaget.

Skillnaden är att Thorpe är lika bra överallt.

På alla platser, på alla distanser.

– Jag gillar att simma medley, jag brukade göra det innan jag började simma fristil. Jag är glad att kunna göra det igen, säger han.

Utan både toppning och specialträning gick han i vattnet i går och presterade en absolut världstid, och det råder ingen som helst tvekan om att han skulle kunna tugga i sig Jani Sievinens urgamla världsrekord (1.54,65) om han bara hade lust. I går blev det 1,56 blankt.

– Jag var nöjd, det var ett rätt klart personbästa. En riktigt bra insats, säger Ian Thorpe.

Den stora överraskningen var hans bröstsim, han tog ett grepp om James Hickman och kramade musten ur honom i simsättet som är hans sämsta.

– Jag var nöjd med bröstsimmet, det kändes bra och jag hade en bra splittid. Min tränare sa till och med att det inte såg så illa ut?

Kan prestera i alla simsätt

Ian Thorpe grinar brett.

Han är märklig.

Inte bara i sin simning, utan lika mycket i sitt förhållningssätt till den.

Thorpe är 20 år, och har kapacitet för att prestera världstider i nästan alla simsätt och på alla distanser. I Stockholm har han simmat 400 meter fritt och 200 meter medley, i Berlin i helgen ska han simma 50, 100 och 200 meter fritt.

Behöver du välja grenar och få en bestämd riktning?

– Jag tror inte det, jag simmar de distanser som jag ser som en utmaning, som är roliga. För mig handlar det inte om att vinna utan om att trivas med det jag gör. När sport börjar handla om att vinna eller blir för allvarligt eller bara blir affärer så förlorar det sin plats i livet. Jag vill inte att det ska hända mig.

– Det här ger mig chansen att komma till platser som den här, jag kan stå och le och ha det roligt och trivas med mig själv. Jag behöver ingen riktning, min dröm är att få göra något som jag gillar.

Ni hör.

Ian Thorpe kombinerar rollen som 20-årig superhjälte med att vara klok som en 200-årig gubbe.

Han upprepar gång på gång att vinster och rekord inte är hans drivkraft, att han bara är nöjd när han gör sitt yttersta. Det fascinerande är att han säger det utan att låta som en Ikea-designad kliché.

I går såg en fullsatt svensk simhall att Thorpe är en simmare utan begränsningar.

Han kommer att satsa på paradgrenarna i frisimmet i långbane-VM i sommar, men han skulle lika gärna kunna ge sig sjutton på att ta hem en medleydistans eller två.

Fyra distanser, tre världsrekord – Ian Thorpes världstider

Simon Bank