- Det ska bli spännande att flytta hem till Sverige

Tolv snabba frågor till Therese Alshammar

SPORTBLADET

Therese Alshammars nya bas blir varken London eller Australien.

Efter VM kommer hon och hennes nye personlige tränaren Johan Wallberg ladda inför OS i Aten hemma i Eriksdalsbadet i Stockholm.

I Sydney tog hon två silver och ett brons och i Aten kommer hon vara en av de största svenska medaljkandidaterna. Sportbladet ringde till henne i London för att kolla läget.

Foto: TOM CRAIG
"HAN FÖLJER MIG ÖVERALLT" Efter åtta år utomlands flyttar Therese Alshammar, tillsammans med pojkvännen Neil Willey, till Stockholm för att förbereda sig inför OS i Aten nästa år.

1. Du valde mellan Australien, Sverige och London. Varför flyttar du hem?

- Därför att jag hittade en tränare som jag kommer bra överens med och som jag tror på. Och sen är det mitt viktigaste OS någonsin så då ville jag satsa allt jag kunde och vara nära förbundet.

2. Varför väntar du till efter Barcelona-VM i juli?

- Jag har en tränare (Rhys Gormley) som jag trivs med här så jag stannar tills efter VM. Programmet verkar fungera så därför vill jag fullfölja planeringen fram tills dess.

3. Du lämnade Sverige 1996. Hur tror du det blir att flytta hem?

- Jag har inte bott hemma på åtta år så det ska bli intressant och spännande. Det blir jätteskönt att komma hem och bo nära min familj och vänner.

4. Vad kommer du sakna i London?

- Stockholm är ganska litet jämfört med London så på det sättet är det kanske lite annorlunda. Det finns mycket mer att göra i London och utbudet inom underhållning, musik och teater är något större än i Sverige. Men det är inte så jobbiga bilköer i Sverige och maten är schystare.

5. Får du vara i fred bland nyfikna svenskar?

- Jag tror inte jag får några problem med det. Jag kommer ha fullt upp med mitt. Jag är ganska van vid att folk känner igen mig på stan så det gör mig inget.

6. Pojkvännen Neil följer med som hemmafru, eller?

- Ja, förmodligen. Han letar efter jobb för tillfället i Sverige. Får han ett så hänger han med. Han har precis tagit examen från universitetet. Han lovade att han skulle följa med mig vart som helst i världen efter att ha gått ut universitetet, för min simnings skull.

7. Varför valde du att jobba med Johan Wallberg?

- Han är från min klubb Neptun och lade av efter OS. Han har tränat några killar i sprint i klubben och alla tre gick framåt. Johan har vettiga tankar som överensstämmer med mina idéer om hur man ska träna bra. Jag vet själv vad jag behöver göra för att bli bra på att simma men vill man ha någon att utveckla de idéerna med.

8. Inför OS i Sydney tränade du stenhårt. Kommer du ha ett liknande upplägg nu?

- Det blir ungefär lika nu som då. Förutom träningen är det viktigt att man håller sig fräsch de timmar på dygnet man inte tränar för att få ut så mycket som möjligt. En exakt plan lägger vi upp i sommar.

9. Du var i enormt bra form före OS. Hur kan du få tillbaka den känslan igen?

- Jag tror att jag kommer nå upp dit igen. Genom att träna för Johan, genom att göra mitt bästa, genom att ha kul och tycka om simning.

10. Tycker du om simningen nu?

- Ja, det är jättekul just nu. Just nu tycker jag det är roligt eftersom de jag tränar med är väldigt motiverande och positiva. Det ger mycket. Vi peppar varandra på ett bra sätt. Hela gruppkänslan är bra och då kommer motivationen automatiskt.

11. Nu är träningen inställd på VM. Hur går det där?

- Jag tänker inte så jättemycket på det än, det är ju sju veckor kvar. Men efter helgen är min hårdträning över, sen kommer jag försöka hitta fart och de sista två-tre veckorna gå in och toppa formen. Fråga mig två veckor innan VM så ska jag svara på hur det känns, då har jag mer koll.

12. Då kommer du svara att du tar VM-guld?

- Ja, jag hoppas det.

Har två syskon...

Tre röster om Alshammar

Johanna Garå