Små marginaler för Alshammar

Vann SM-guld på 50 m fritt med tre hundradelars marginal

SPORTBLADET

NORRKÖPING

Satsningen ligger på att bli världens frisimsdrottning. På SM höll dock Therese Alshammar på att bli nedpetad från Sverigetronen av Anna-Karin Kammerling.

Men med tre hundradelars marginal blev det trots allt ännu ett SM-guld på 50 m fritt för "Tessan".

- Äh, jag hade rätt bra koll på läget sista 25 meterna, sade hon och log.

I satsningen mot att bli bäst i världen på 50 och 100 m frisim kunde naturligtvis Therese Alshammar kunnat ta en förlust på SM.

Men prestigen betyder också mycket.

- Det är klart att man inte vill komma hem till SM och förlora. Jag känner mig seg och inte så snabb just nu, men jag plockade fram viljan, sade "Tessan".

Nedtränad

SM i Norrköping ligger tre veckor före VM i Barcelona och det är där, och på OS i Aten nästa år, som de riktiga formtopparna ska komma.

- Jag avslutade min hårdträning förra veckan och då brukar det alltid komma några dagar då det är segt. Förhoppningsvis ska jag bli snabbare och snabbare under SM-dagarna, sade Alshammar som simmar uppemot 20 lopp i Norrköping.

- Det passar mig rätt bra. Egentligen skulle jag ha simmat tre tävlingar fram till nu, men två av dem har blivit inställda. Så det är bra att få tävla, och få slipa till starter och sånt som kanske inte fungerar klockrent när man bara tränat.

Rekordsnabbt bakom

Alshammar vann på 25,55, 1,11 över sitt svenska rekord, medan tvåan Kammerling (25,58), trean Johanna Sjöberg (25,89) och fyran Josefine Lillhage (26,12) slog personliga rekord.

- Mycket imponerande av de tre. Dessutom var det starkt av "Tessan" att fajta ned de andra till slut med tanke på att hon inte känner sig riktigt hundra, sade förbundskaptenen Hasse Bergqvist.

Alshammar tog OS-silver både på 50 och 100 m fritt 2000 och VM-silver på 50 m fritt i japanska Fukuoka 2001. Alla dessa gånger var holländskan Inge de Bruijn före. På OS nästa år ska hon vara före de Bruijn. Helst också på VM.

- VM blir intressant för att se var man står, men det blir lite som ett genrep inför OS, sade "Tessan" som förutom 50 och 100 m fritt eventuellt också startar på 50 m fjäril i VM.

Flytt efter VM

Alshammar ska genomföra sin satsning mot OS på hemmaplan i Stockholm, men ännu har inte flyttlasset tillbaka från London gått.

- Det blir först efter VM. Jag åker tillbaka till London direkt efter SM och sedan kommer jag hem till VM-lägret i Stockholm som börjar den 7 juli.

Framtidslöftet Susannah Moonan, 16 år, tog SM-guld på 50 m rygg med 30,27. Södertörnssimmaren är med och konkurrerar om en VM-plats redan i år, men hennes segertid var nästan en sekund över rikttiden för en biljett till Barcelona.

- Det var lite synd. Jag hade hoppats att hon skulle simma ned mot 29,5. I Aten före en tid sedan gjorde hon 30,3 trots att hon var nedtränad efter ett hårt läger, sade Bergqvist.

Göran Sundberg/TT