Igelström har ändrat sitt upplägg inför VM

”Jag har tränat mycket hårdare för att kunna toppa mig hårdare”

SPORTBLADET

NORRKÖPING

Med två guld och ett brons gjorde simstjärnan Emma Igelström dundersuccé på EM förra året.

Men faktum är att det kunde ha gått ännu bättre.

Nu har hon ändrat sitt upplägg inför VM.

Igelström tog på söndagen sitt andra SM-guld i ett regnruggigt Norrköping då hon vann 50 m bröstsim på tiden 31,75. I lördags sopade hon hem 200 m bröst också.

Hennes segertider har dock varit beskedligare än på exempelvis SM i Landskrona förra året.

Och det är helt enligt planerna.

- Jag har tränat mycket hårdare för att kunna toppa mig hårdare. Tidigare har jag hållit en jämn nivå hela tiden, och då har de riktiga topparna inte kommit. Nu vill jag lära mig toppa ordentligt och det här är enda chansen att prova på det med tanke på OS nästa sommar. Efter VM får jag utvärdera och se om jag gjort rätt, säger hon.

SM bättre än EM

På SM i Landskrona förra året gjorde hon bättre tider än på EM på både 100 och 200 m bröst. Hon vill naturligtvis att det ska vara tvärtom.

- Speciellt mentalt satte jag en oerhörd press på mig själv genom att simma så snabbt i SM. När jag var så bra på SM hade jag svårt att veta vad jag skulle göra de sista tre veckorna före EM.

För det är svårt att hålla en formtopp under nästan en månads tid, och ännu svårare att toppa sig två gånger under den perioden.

- Eftersom jag blivit förhandsnominerad till mästerskapen har jag aldrig testat att toppa mig två gånger på kort tid. Det är nog svårt, inte minst mentalt. Det är ju därför som de nationer som har mästerskapskval har sina tävlingar två-tre månader före mästerskapet.

Nedkörd

Nu är Igelström ordentligt nedkörd och efter SM är det vila och finslipning som gäller inför VM i Barcelona där simgrenarna avgörs 20-27 juli.

På EM i Berlin blev det guld på 50 och 100 m bröst och brons på 200 m bröst. På VM ligger fokus främst på 100 och 200 m. På sprintdistansen tillhör hon givetvis också medaljkandidaterna, men då distansen inte finns med på OS-programmet är det inte lika prioriterat.

Kammerling glänste

Anna-Karin Kammerling, Sundsvall, är också en bit från toppformen men gjorde ett lysande lopp när hon vann 50 m fjäril på 26,14. Tiden var bara en dryg halv sekund över hennes eget världsrekord och segermarginalen till tvåan Gabriela Fagundez, Väsby, var förkrossande 1,36. Kammerling fick simma finalen utan en av sina värsta konkurrenter. Therese Alshammar, tvåa på VM 1991, missade finalen.

- Det kan hända, det är ofta så att vi som är förhandsnominerade till mästerskapen inte går för fullt i försök och semifinal. Då lever man farligt eftersom de andra är toppade, sade Kammerling som var mycket nöjd med sin tid.

Alshammar avstår dock förmodligen 50 m fjäril på VM eftersom det ligger för nära hennes huvuddistanser 50 och 100 m fritt.

Lars Frölander vann som väntat herrarnas 50 m fjäril och noterade 24,33 - tre tiondelar över vad han hade hoppats göra. Josefin Lillhage, Väsby, gick en kamp mot Louise Jöhnckes fem år gamla svenska rekord på 200 m fritt men fick med 2.00,18 ge sig med futtiga 14 hundradelar. Hon tog dock guldet klart före Johanna Sjöberg, Spårvägen, som var 1,48 efter.

Göran Sundberg/TT