Oväntat svenskt rekord

Otoppad, nedtränad och i semifinal satte Kammerling nytt rekord på 100 m fjäril

SPORTBLADET

NORRKÖPING

Simstjärnan Anna-Karin Kammerling slår till i de mest oväntade lägen.

Otoppad, nedtränad och i semifinal satte hon svenskt rekord på 100 m fjäril vid SM.

- Jag ville prova och se. Jag känner att simningen stämmer och är hyfsat stark, sade en nöjd Kammerling efter rekordloppet.

Den nya rekordtiden 58,76 var en kapning av hennes eget tidigare rekord med 15 hundradelar. Det gamla rekordet presterade hon i Malmö för drygt en månad sedan och även då tämligen oväntat. Den gången steg hon i stort sett upp från sjuksängen och slog till.

- Läget nu var perfekt och i en semifinal fick hon simma tämligen ostört och utan vågskvalp från konkurrenter, sade förbundskaptenen och hennes personlige tränare Hasse Bergqvist.

Sundsvallssimmerskan drog i väg på sitt karaktäristiska sätt och lämnade övriga semifinalister långt efter redan från början. Kammerling, världsrekordhållerska på halva distansen, var rejält trött på slutet men orkade ända in.

- När man inte är toppad så blir det så. Men det var ett skönt besked två veckor före ett mästerskap, sade hon om sitt rekord.

Medalj i OS

Eftersom 50 m fjäril inte finns med på OS-programmet är det den dubbla distansen som är den stora satsningen inför Aten. Fram till holländskan Inge de Bruijns världsrekord skiljer fortfarande drygt två sekunder (56,61).

- Målet är medalj på OS. Kan hon göra 58,2 på VM har hon gått ned en sekund på ett år. Då tar vi en sekund till fram till OS och då slåss hon om medaljerna, sade Bergqvist.

Kammerlings svenska rekord - det första på seniorsidan hittills under SM - fick Bergqvist på soligare humör än en timme tidigare på måndagskvällen. Då såg han smått chockad ut och skakade bedrövat på huvudet åt tiderna i finalen på herrarnas 100 m fritt. Lars Frölander, Linköping, vann på 51,03 före Stefan Nystrand, Södertörn (51,06) och Eric la Fleur, Malmö (51,18).

"Ingen vågade"

Tider som pendlade mellan sju tiondelar och en dryg sekund över vad han hade hoppats för att vara nöjd med stjärnorna Frölander och Nystrand, men speciellt med tanke på laget på 4x100 m fritt till VM.

- Det är klart man blir besviken. Speciellt kanske över att ingen bakom Frölander och Nystrand vågade dra upp tempot och utmana.

Simmarna själva var också besvikna, men Frölander förklarade de dåliga tiderna med det jämna loppet.

- Den här bassängen är långgrund, så när vi var tre stycken i rad blev det väldigt vågigt och skvalpigt efter vändningen. Det gjorde att man fick ödsla kraft på det och kroknade. Jag tror alla var besvikna på tiderna, men alla simmade ju snabbare i semifinalerna och jag gjorde 49,6 för några veckor sedan, sade han.

I fjol tog Sverige silver på EM med Frölander, Nystrand, la Fleur och Mattias Ohlin, Trelleborg. Ohlin missade finalen på grund av sjukdom och de som var elaka hävdade att han var den store vinnaren inför tisdagens uttagning av VM-truppen.

Göran Sundberg/TT