Meste mästaren

20-årige Thorpe har redan vunnit flest VM-guld: Jag njuter av att plåga mig själv

1 av 2
Ett av sex guld 2001.
SPORTBLADET

BARCELONA

Ian Thorpe är störst.

Vid 20 års ålder har han redan vunnit fler VM-guld än någon annan simmare. Genom tiderna.

Men det är inte det som driver honom vidare.

- Jag njuter av att plåga mig själv när jag tävlar, säger han.

Det ser ut som om Zlatan Ibrahimovic stiger upp ur VM-bassängen.

Ian Thorpe ler brett och höjer armen i en segergest efter att ha utklassat holländaren Pieter van den Hoogenband på 200 meter frisim.

Publiken i Palau Sant Jordi är i extas. Världens störste har tagit ett nytt VM-guld - karriärens tionde. Ingen annan har tagit fler än åtta.

När han i söndags vann 400 meter fritt blev han den första simmaren någonsin som tog guld på samma distans i tre VM i rad. Sitt första vann han i Perth 1998, 15 år gammal.

Fem år senare har han utvecklats till den perfekta idrottsmannen - ett affischnamn varje sport drömmer om.

Förra året drog han in mer än 20 miljoner i sponsorspengar.

Särskilt i Asien är han populär. Därför får de japanska tv-journalisterna alltid "ja" till svar när Thorpes följeslagare nekar andra intervjuer på löpande band.

Ian Thorpe är ung, bättre än någon annan i världen och han är extremt politiskt korrekt i sina uttalanden, inte minst när det gäller dopning.

Dessutom bryr han sig om världen utanför simningen - han pratar gärna om konst och arkitektur i de exklusiva intervjuer han ger. Picasso, Matisse och Gaudi tillhör favoriterna.

Och så ser han ut som Zlatan.

Bilden blir inte sämre av att han i Barcelona beskyddar en utsatt kvinna - hans tränare.

Bytte tränare

För ett knappt år sedan valde han att bryta med mannen som coachat fram honom till världsrekord efter världsrekord, Doug Frost.

Nu lägger en 30-årig före detta konstlärarinna upp Thorpes program.

Tracey Menzies har tidigare arbetat som assistent till Frost. Nu har hon tagit över ansvaret själv - och försatt sig i en än mer utsatt situation.

Thorpe har hittat tillbaka till glädjen i att simma, men sedan Menzies tog över som tränare har han inte slagit ett enda världsrekord.

Nu vill han visa att hon gör rätt.

Situationen under VM är faktiskt lite märklig. Thorpe kämpar nästan mer för sin tränare än för sin själv.

- Jag känner verkligen för honom under den här tävlingen eftersom han försöker få allt att fungera för min skull och inte bara för sin egen, sa Menzies inför tävlingarna i Barcelona.

Hittills har världsrekorden uteblivit. Men Thorpe har vunnit guld på båda de individuella sträckor där han ställt upp - 400 och 200 meter frisim. Att det inte blev någon medalj i lagkappen på 4x100 meter frisim berodde mest på att Michael Klim är skadad och inte simmar under VM.

Gårdagens duell med Pieter van den Hoogenband på 200 frisim blev aldrig spännande. Thorpe gjorde precis som han ville.

- Tiden var normal, men resultatet är jag nöjd med. Jag var medveten om var Pieter var under hela loppet men jag ville koncentrera mig på min egen simning och inte på vad han gjorde, sa Thorpe direkt efter gårdagens lopp.

Varvar ner med yoga

Australiensarens VM-schema är späckat.

Under kvällspassen simmar han semifinaler och finaler om vartannat. Dessutom går han med jämna mellanrum upp på prispodiet för att få en ny guldmedalj runt halsen.

Normalt brukar Thorpe simma 1-1,5 km för att återhämta sig efter ett lopp.

Eftersom poolen där simmarna tar igen sig ligger en bit från tävlingsarenan har världsstjärnan ingen möjlighet att hinna med det i Barcelona. Men tillsammans med Menzies har han hittat en lösning - ett helt nytt återhämtningsprogram.

Yoga och andningsövningar varvas med promenader och kalla och varma duschar - allt för att få bort mjölksyra från kroppen och förebygga muskelvärk.

- I vissa av andningsövningarna kan jag göra mig av med stora mängder mjölksyra - det är faktiskt fascinerande, sa Thorpe i en australiensisk intervju inför VM.

Thorpe har en egen yogatränare, Mark Bredna. Dessutom har vetenskapsmän vid New South Wales Institute of Sport arbetat nära honom för att den nya rutinen ska fungera.

Det är många som är engagerade i idrottsmannen, produkten och varumärket Ian Thorpe.

Själv valde han vid ankomsten till VM att jämföra sig med den mäktiga och märkliga Barcelonakatedralen La Sagrada Familia - Antoni Gaudis ännu ej färdigställda mästerverk - som ett "pågående arbete".

I dag jobbar han vidare på projektet sig själv.

100 meter frisim och en lagkappssträcka i 4x200 meter frisim står på programmet.

Siktar mot Spitz rekord

Men den riktigt stora kraftmätningen ställs han inför först på fredag.

Mötet med det amerikanska underbarnet Michael Phelps 200 medley är samtalsämnet nummer ett på VM-området.

Vinner Thorpe kan han ta sex VM-guld - lika många som han plockade hem i Fukuoka för två år sedan.

Om ett år ska mannen med 51 i skostorlek bli ännu större.

I Aten ska han upprepa Mark Spitz bedrift från OS i München 1972 - att ta sju guldmedaljer.

Målet är klart - men drivkraften en annan.

- Jag njuter av att plåga mig själv när jag tävlar för att få ut det bästa jag har - det känns större för mig än att jag lyckas skriva en bit historia, säger Ian Thorpe.

Mästaren bland VM-mästarna.

Martin Fransson

ARTIKELN HANDLAR OM