"VM blev ett uppvaknande"

Emma Igelström är starkare än någonsin - fysiskt och psykiskt

1 av 4 | Foto: ULF HÖJER
RÄTTA VIRKET Emma Igelströms djupdykning vid VM i somras kunde knäckt den bästa. Bröststjärnan menar i stället att motgången stärkt henne, att fiaskot blev en väckarklocka hon lärt sig mycket av.
SPORTBLADET

Emma Igelström, 23, är tillbaka - starkare än någonsin.

Fiaskot i VM blev en väckarklocka.

- Ofta får folk det att framstå som att motgångar är farliga. Det beror på hur man behandlar dem. Jag har blivit starkare av det här.

100 meter bröstsim, Emma Igelströms paradgren.

Toppad form och riktigt bra genrep.

Allt såg perfekt ut inför VM i Barcelona.

Det blev: ett tårdrypande fiasko

- Det kändes som någon helt plötsligt satte ett kylskåp på mina axlar. Det blev en black out. Jag tappade allt självförtroende.

För det verkade verkligen som du var i ditt livs form.

- Ja, men jag var det. Allt stämde så bra innan VM. Det kändes jättebra dagen innan. Det kändes hur bra som helst fram till ungefär tio minuter innan första loppet. Då ville man bara därifrån.

- Helt plötsligt kände jag mig helt otrygg, helt ensam.

Hur kunde det bli så?

- En kombination av mycket. Jag satte lite för högt tryck på mig. Samtidigt som jag hade i bakhuvudet att jag inte gjort allt optimalt under våren.

Utvärderade VM

- Jag tappade tryggheten. Det har aldrig hänt mig innan att jag tappat allt självförtroende. När jag gjort allt jag ska och tränat som jag ska och verkligen är fokuserad på simning finns det inget som kan rubba mitt självförtroende. Det kan vara hur mycket störningar som helst, jag skiter i det.

Nu har ni utvärderat VM?

- När jag träffade min tränare i september så satte vi oss ner, jag och Martina och gjorde en utvärdering av VM och hur vi skulle gå vidare. Sedan la vi det bakom oss och jobbade vidare med saker som vi inte gjort bra och fortsatte med det som vi gjort bra.

Och nu verkar det gå mycket bra. I helgen simmade du riktigt fort (100 meter bröstsim 1.06,05)"

- Jag var väldigt förvånad över hur fort det gick. Jag har faktiskt tränat väldigt hårt.

- Men den här hösten har varit helt fantastisk. Träningen har varit suverän. Det handlar om att må bra och känna harmoni med hela livet och jag har verkligen gjort det den här hösten. Det har varit jätteskönt

Snabbare än någonsin

- Dom tiderna jag gjort i höst och som jag gjorde i helgen - det har inte funnits på kartan. Jag har inte varit i närheten av dom tiderna vid den här tiden på säsongen innan. Jag var bara några tiondelar från mitt världsrekord.

- Jag är faktiskt väldigt glad för det som hände på VM för jag har lärt mig så mycket av det. Det blir ett uppvaknande. Det har gått så bra så länge för mig, att man blir lite bekväm.

Hur mycket bättre är du än tidigare år?

- Jag har aldrig varit i så fysiskt bra form.

Det blev lite återhämtning före VM. Vad gör du för att återhämta dig?

- Det handlar om ett hitta sitt eget sätt. Jag läser väldigt mycket. Kollar på annan idrott, det tycker jag är roligt. Hockey och fotboll. Mest hockey, det är lite roligare att titta på . Det är lite tuffare, lite grabbigare, ha ha. Men dom spelar alltid på våra träningstider, så jag har knappt gått på någon hockey i år. Men jag kollar mycket på tv.

Tråkigt, när det går så tungt för Tre Kronor?

- Ja, men det går dåligt för oss också" (skratt)

Känner man igen sig?

- Klart att man gör. Det är därför man umgås mycket med idrottare. Man har ju samma tänk.

Tre punkter som ska förhindra ny genomklappning

Johan Rikner