Emma blir skånska i jakten på OS-guld

”Vi kommer att spetsa till träningen ytterligare”

SPORTBLADET

Ny hemstad, ny tränare.

Med mindre än sju månader kvar till OS flyttar simmerskan Emma Igelström till Malmö.

– Jag behöver en nytändning, säger Emma.

Foto: magnus wennman
Emma Igelström byter Stockholm mot Malmö och hoppas på nytändning.

Emma Igelström har bott i Stockholm i fem år och haft Martina Aronsson som tränare sedan OS i Sydney 2000. Men från och med i går tränas Emma av landslagstränaren Magnus Lennartsson.

– Sista tiden har jag inte känt den rätta glädjen i simningen och då måste jag göra en förändring. Med Magnus är jag trygg i träningen och jag vet vad jag får rent träningsmässigt nere i Malmö. Han är den som kommer vara mig närmast under OS och beslutet känns helt rätt nu när jag har bestämt mig säger Emma och berättar att hon även kommer att följa samma träningsupplägg som hon haft tidigare. Emma poängterar att hon och Martina Aronsson skiljs som vänner.

Hur ser du på att flytta från tryggheten så nära OS?

– Självklart är det en risk jag tar men samtidigt så måste jag känna att jag gjort mitt yttersta för min OS satsning. På slutet har det inte varit tillräckligt bra här i Stockholm.

Förbundskaptenens stöd

När tog du det här beslutet att flytta och när flyttar du?

– I torsdags tog jag det slutgiltiga beslutet. Det är helt mitt eget val men jag har haft stöd från Hasse Bergkvist (förbundskaptenen) samt min omgivning. Det är skönt. Jag flyttade i går och får min lilla lya i morgon. 50 kvadrat i centrala Malmö.

Vilken blir största skillnaden?

– Vi kommer att spetsa till träningen ytterligare. Att Martin Gustasson har kvalificerat sig till OS i bröstsim innebär att vi kommer att ha nytta av varandra i träningen nere i Malmö. Sen har jag haft hemlängtan och nu blir det 15 mil hem istället för 60 mil säger Emma som ursprungligen är Karlshamn.

Vilka är dina mål i OS?

– Mina innersta mål behåller jag för mig själv. Jag vet min kapacitet och åker till OS för att ha kul och göra mitt bästa. Om jag vet att jag gjort mitt bästa och förberett mig på bästa sätt kommer jag åka från OS och vara nöjd.

Hennes nya tränare Magnus ser positivt på att Emma ska flytta.

– Dels kommer hon att tillföra vår förening mycket genom att tränar med oss. Största skillnaden för henne personligen är träningen kommer att bli mer tävlingslik, varje pass blir en fight. Det tror jag hon behöver.

Hjärtat i Spårvägen

Att byta miljö så nära OS tror han bara är bra för henne.

– Det kommer att ge henne en ny kick med ett miljöombyte. Vi kännner varandra så bra också så det blir inte helt nytt som det skulle bli om hon flyttade utomlands.

Emma kommer att fortsätta simma för Spårvägen tills vidare.

– Jag har mitt hjärta i klubben så det känns mest naturligt. Säger Emma innan hon åker hem för att se över packningen.

Tina Nordlund