Äntligen medalj för Maria Östling

Succé efter två års uppehåll: Det hade jag inte förväntat mig

SPORTBLADET

Madrid

När medaljerna och inspirationen uteblev så tog simkarriären slut.

Efter två års uppehåll gjorde Maria Östling comeback. Första belöningen kom på onsdagen i form av ett delat EM-brons på 100 meter bröstsim.

- Det hade jag inte förväntat mig, sade hon själv.

- Megabra, var förbundskaptenen Hans Bergqvists kommentar.

Visserligen blev guldet till delat brons, men glädjen var lika stor ändå. För någon som aldrig tidigare fått vara med om att ta en individuell medalj spelade inte valören någon roll, även om det nu bara var fyra hundradelar upp till silvret och Jelena Bogomazova, Ryssland, och 18 upp till segrande Svetlana Bondarenko, Ukraina.

- Det skiter jag i. Jag har ju varit med och tagit lagkappsmedaljer men aldrig vunnit någon individuellt. Den här är väldigt speciell.

"Den här" låg framför henne på bordet och blänkte. Ett par meter därifrån stod österrikiskan Mirna Jukic som hade precis samma tid - 1.09,37 - som Östling.

Tillfälligt avbrott

För svenskan var det en bekräftelse att hon tog det rätta beslutet för nästan exakt ett år sedan. Det var då som hon beslutade sig för att ta upp karriären igen.

- Jag hade varit borta i nästan två år efter VM i Fukuoka som gick värdelöst. Det var väl just sättet som det slutade på, jag kände att jag inte hade gett simningen en ärlig chans.

I Södertörns simklubb, och under förra förbundskaptenen Anne Forsell, började hon vägen tillbaka. Ett delmål nådde hon på onsdagskvällen. Efter 50 meter var hon i ledning och guldet såg ut att vara hennes, men...

- ...det kändes som om det gick bra de sista 50 men målgången var dålig.

Tid för OS

Just de där sista metrarna var skillnaden mellan guldglans och ett brons, men även om hon inte räckte fram i Madrid hoppas hon att det räcker ända till årets stora mål - OS i Aten.

Tiden är tillräckligt bra för att klara kraven från Internationella simförbundet, Fina. Frågan är bara om hon uppfyller Sveriges olympiska kommittés (SOK) krav?

- Jag hoppas det. Det är bra att jag har kunnat prestera bra både på hemmaplan och kunde stå upp här på EM, men jag har inte vågat tala med vare sig Hasse (förbundskaptenen Bergqvist) eller SOK.

För Josefin Lillhage blev det personligt rekord med 36 hundradelar men ingen medalj på 100 m frisim. Då hade det behövts en putsning med ytterligare 26 hundradelar.

Ryggsimmaren Jens Petersson sänkte sitt personliga rekord på 50 meter till 26,27 i försöken, men i semifinalen tog det stopp.

Dagens skräll stod Italiens Filippo Magnini för när han besegrade holländska storstjärnan och OS-mästaren Pieter van den Hoogenband på 100 meter fritt.

Tobias Österberg/TT