Världscupbonus inom räckhåll för Alshammar

SPORTBLADET

Förra året valde hon inte att satsa på världscupen.

Det beslutet kostade Therese Alshammar 350000 kronor.

De pengarna kan nu komma i år i stället – tack vare onsdagens seger på 50 meter fjäril.

– Jag simmar ju inte för pengar, men det är klart att det vore en fet bonus, säger hon till TT.

Hon har precis klarat av prisutdelning och övriga intervjuer. För Alshammar blev det en näst intill perfekt tävling.

Facit: tre pallplaceringar varav två segrar, i tisdags på 50 meter fritt, på onsdagen på kvällens höjdpunkt. Återigen vann hon duellen mot konkurrenten Anna-Karin Kammerling, den här gången på tiden 25,84 – 21 hundradelar före Kammerling.

– Det var väl en sådär tid men jag hade personligt rekord på starttiden från pallen och bra vändningar. Men jag är nöjd med helheten. Jag är mycket starkare och snabbare än jag vågat att hoppas på.

Loppet gav inte bara segern i Stockholm utan kan också ge vinst i den totala världscupen. Förra året valde Alshammar att stå över en av de geografiska zoner som världscupen är uppdelad i. Det gjorde att hon inte fick förstapriset på 50000 dollar, trots att hon noterat den bästa tiden.

Istället blev det Anna-Karin Kammerling som vann.

Bättre i år

– Då passade det inte för mig att tävla enligt det schemat. Min tränare ville istället att vi skulle träna, i år funkar det mycket bättre.

Reglerna i världscupen är sådana att resultaten i grenarna räknas om till poäng. Bäst tid i förhållande till världsrekordet i ett separat lopp ger högst poäng.

Alshammars resultat gör att hon får 1019 poäng, fjärde bästa just nu men de tre före henne kommer förmodligen att ställa upp i alla zoner som krävs.

– Det skulle vara jättekul men som sagt, jag simmar inte för pengar. Pengar ger mig inte tillfredsställelse som simmare.

Vad ger dig det?

– Att jag presterar väldigt bra i vattnet.

Frölander gladde

Bland de övriga svenska glädjeämnena fanns Lars Frölander. Han stod för ännu ett styrkebesked på 100 m fjäril. I finalen noterade han 51,66 efter att ha pressat vinnaren, ryssen Jevgenij Korotysjkin ända in i mål (51,66).

– Jag är jättenöjd med tiden, det var bättre än förväntat, sade Frölander själv om loppet.

Om kortbane-VM i Shanghai fanns däremot inte så mycket säga – ännu.

Klart är att Frölander ska dit för att ställa upp i lagkapperna, om det blir någon individuell start är dock ännu oklart.

18-åriga Rebecca Ejdervik, Täby, satte personligt rekord på 50 m bröstsim med tiden 31,83 – en förbättring med nio hundradelar. Tiden räckte dock bara till en sjätteplats i finalen.

Personligt rekord noterade dessutom Malin Svahnström, två gånger om, på 100 m medley först i försöken, därefter i finalen med 1.02,18. Tiden räckte till en tredjeplats, efter bland annat tvåan Hanna Eriksson, (1.02,13) och vinnaren, polskan Aleksandra Urbancsyk (1.00,98).

Stefan Nystrand var bara två hundradelar ifrån segern på 50 m. I stället vann Jason Lezak med tiden 21,62 och Nystrand blev tvåa.

Slutligen, Quen Wang är inte precis ett välkänt simnamn men Josefin Wede lär komma ihåg Wang.

18-åriga Wede var sist i finalen på 200 m bröst, kinesiskan slutade sexa.

Det anmärkningsvärda:

Wang är tolv år gammal.

TT