Alshammar tog VM-guld på 50 meter fjäril

Anna Karin Kammerling trea i finalen

SPORTBLADET

Shanghai (TT:s utsände)

Starten var inte bra, vändningen inte perfekt och målgången kunde ha varit bättre.

Låter det som Therese Alshammar missade i VM?

Nej, då. Karriärens första VM-guld i fjärilssim kom trots skönhetsfläckarna.

– När jag kom i mål var jag först lite missnöjd med det tekniska. Men det gick snabbt över, skrattade Alshammar.

Foto: Arne Forsell/Bildbyrån
Therese Alshammar (t.v.) med Anna Karin Kammerling (t.h.)

Tacka för det. Första VM-guldet på fyra år satt perfekt för ”Tessan”.

– Det var ett tag sedan jag stod och hörde nationalsången. Det var en tacksam stund. Det känns som allt man lägger ned lönar sig, sade hon efter segern på 50 m fjäril.

Alshammar hade två fantastiska kortbane-VM i rad 2000 och 2002 när hon tog fyra guld per mästerskap, på 50 och 100 m fritt och lagkapperna 4x100 m fritt och 4x100 m medley.

Rolig distans

Sedan dess har det visserligen ramlat in fler medaljer – men inte de med gyllene lyster.

Och aldrig i fjärilssim.

– Det är en jätterolig distans att simma, sade Alshammar som debuterade på 50 m fjäril i VM i Fukuoka (lång bana) 2001 och tog ett silver direkt.

Den gången vann hon nationskampen mot Anna-Karin Kammerling som blev trea. Den placeringen blev det för Sundsvallsstjärnan den här gången också. Alshammar och Kammerling är dessutom konkurrenter på 50 m fritt som startar på lördagen.

– På 50 m fjäril tror jag det har varit extremt bra. Vi sporrar ju varandra och när vi simmar SM så är det som ett VM. Så det är bara positivt, sade Tessan om rivaliteten med en lagkompis.

Alshammars segertid 25,76 var bara elva hundradelar över hennes personliga rekord. Inte illa efter de tekniska missarna.

– Men jag har känt att min simning fungerar, det gjorde jag redan i semifinalen. Jag får ut väldigt mycket kraft. På det sättet känns det positivt att jag trots missarna kunde simma så snabbt. Jag var lite seg i reaktionstiden i starten, kom inte rätt i vändningen och missade i målgången.

Tvåan Fabienne Nadarajah fick stryk med 19 hundradelar av Alshammar, och Kammerling var trea på 26,07.

Nöjd Kammerling

Världsrekordhållerskan brukar inte vara nöjd om hon inte vinner – men den här gången accepterade hon bronset med ett leende.

– Jag har ju inte toppat mig till VM och tränat på ett sånt sätt att jag inte känner mig sprintig. Det var segt idag också, sade Kammerling som tog VM-guld 2002 på kort bana, har nio EM-guld och sammanlagt 18 mästerskapsmedaljer på 50 m fjäril.

Alshammar har toppat sig och satsar hårt på VM. Nu går hon in på 50 m fritt med stort självförtroende.

– Det här gör att jag känner en större trygghet i mig själv. Det gav mersmak, säger hon.

Och tar sikte mot sitt tionde VM-guld.

TT