Nystrand tog skrällbrons – nöjd simkapten

Ville ha fem medaljer – fick sex

SPORTBLADET

Shanghai (TT:s utsände)

Stefan Nystrand tog ett ”Musse Pigg-brons” under den sista dagen av kortbane-VM i simning.

Det innebar att Sverige tog sex medaljer sammanlagt i mästerskapen.

– Det får vi vara nöjda med, tyckte förbundskaptenen Thomas Jansson.

Målsättningen var fem medaljer, varav två guld och ett världsrekord.

– Det är små marginaler. Att vi utifrån en hundradel (Therese Alshammars marginal till guldet på 50 m fritt) inte klarade två guld gör inte insatsen underkänd, sade han.

Nystrands brons på 100 m medley var en skräll. Han putsade sitt eget svenska rekord från semifinalen med 62 hundradelar till 53,97. Ryk Neethling, Sydafrika, vann guldet på 52,42 och Peter Mankoc, Slovenien, tog silver med 53,00.

Plåster på såren för medaljmissen på 50 m fritt?

– Nej, 50 fritt är så mycket mer prioriterat för mig. Det här är ju en Musse Pigg-gren, tyckte Nystrand om 100 m medley som enbart finns på kort bana.

Mångsidig

Han är dock mångsidig Nystrand – för två år sedan tog han ett brons på 50 m bröst. Thomas Jansson tyckte ändå att Nystrand gjort en godkänd insats på VM trots motgången och fjärdeplatsen på 50 m fritt.

– Han får naturligtvis åka hem och analysera det här. Men jag tycker nog att missen på 50 fritt handlade mer om tekniska detaljer. I övrigt visade han att formen var riktigt bra.

Therese Alshammar sken förstås. Av de andra stjärnorna var både Anna-Karin Kammerling och Josefin Lillhage otoppade, men Sundsvallssimmerskan fick ut mer än Lillhage som blev fyra på 200 m fritt där hon var regerande världsmästare.

Inget flyt

– Planen var att tävla mig i form här, men det har inte funkat. Jag har inte hittat samma flyt som tidigare, sade Lillhage som hade tiden 1.56,45 – nästan två sekunder över sitt personliga rekord – och var 89 hundradelar från prispallen.

Större delen av landslaget fortsätter nu till ett träningsläger i Phuket, Thailand, vilket också är startskottet för långbanesäsongen. Där väntar EM i Budapest i månadsskiftet juli-augusti och VM kommer redan i mars nästa år.

– Vi har ett viktigt år framför oss. När VM går nästa år så är det bara drygt ett år till OS, konstaterade Jansson.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM