”Thorpe dopad”

Fransk tidning anklagar Ian Thorpe för fusk i fjol

SPORTBLADET

Här är påståendet som chockar sim-VM i Melbourne:

Ian Thorpe var dopad förra året.

– Om det är sant är det ett fruktansvärt bakslag för simsporten, säger förre förbundskaptenen Hans Bergqvist.

Foto: Reuters
Ansträngd Påståendet om att supersimmaren Ian Thorpe skulle ha varit dopad förra året har slagit ner som en bomb under sim-VM i Melbourne.

Det är ansedda franska sporttidningen L’Equipe som hävdar att femfaldiga OS-mästaren Ian Thorpe var dopad i fjol.

Enligt tidningen hade australiern ”onormalt höga värden” av testosteron och ett annat hormon i ett test i maj förra året.

Australiens antidopningspersonal har avskrivit fallet för att det saknades vetenskapliga bevis men det internationella simförbundet, Fina, kräver nu, via idrottens skiljedomstol i Lausanne (CAS), att utredningen öppnas igen.

Anklagelser mot Lance

L’Equipe har tidigare kommit med tunga anklagelser mot cyklisten Lance Armstrong, som skulle ha dopat sig i Tour de France, och nyheten om Ian Thorpe slog ner som en bomb mitt i natten till lördag i sim-VM i Melbourne.

Hans Bergqvist var svensk förbundskapten under Thorpes storhetstid och han varken kan eller vill tro att anklagelserna skulle vara sanna.

– Ingen har någonsin haft den minsta lilla misstanke om att Ian Thorpe skulle vara dopad. Jag tvivlar starkt på anklagelserna både från hjärta och hjärna.

”Aldrig sett signaler”

Bergqvist har följt Thorpe mycket och noga.

– Jag har sett honom otroligt många gånger under hela hans karriär – i världscupen, vid mästerskap och på läger – och aldrig sett några som helst signaler på att han skulle dopa sig.

Efter en lång tid med skadeproblem meddelade en blott 24-årig Thorpe i november att hans karriär, en av de främsta simvärlden skådat, var över.

– Om det är sant är det ett fruktansvärt bakslag för simsporten, säger Bergqvist.

Thorpes alla guld

ARTIKELN HANDLAR OM