Alshammar bärgade historiskt VM-guld

Blev första svenska kvinna att vinna VM-guld på lång bana

SPORTBLADET

MELBOURNE

Starten var förskräcklig. Avslutningen alldeles underbar.

För trots allt blev det ett historiskt VM-guld för Therese Alshammar och Sverige.

Och det bästa av allt:

På söndag kan det vara dags igen.

Foto: Bongarts/Getty Images
Segerleende Alshammar fick äntligen sitt efterlängtade VM-guld på lång bana.

Leendet var till slut lika stort som hennes simning varit på lördagen. Där stod Therese Alshammar, karriärens första VM-guld i lång bana hade redan fått åka ned i väskan, och försökte hitta orden:

– Det var både lättnad och glädje men mest var det glädje, jag har så mycket större mål men jag var ändå glad över att vinna, sade hon.

Inför finalen på 50 meter fjäril bar hon på favoritskapet. Det tog 25,91 sekunder att infria det och vinna guldet, 14 hundradelar före tvåan Danni Miaktke, Australien, och ytterligare sex före Inge Dekker, Holland, som tog bronset, närmast före Anna-Karin Kammerling.

Första sedan 2001

För Alshammar var det tillsammans med OS-silvren från Sydney hennes största framgång, för svensk simning var det första gången någonsin en kvinna tog guld i lång bana och den första guldmedaljen sedan Lars Frölanders på 100 meter fjäril 2001.

– Jag hade mycket förväntningar på mig själv, ville simma fort och ville självklart vinna så det kändes ganska spänt, sade hon.

Det blev också inledningen. Från startpallen var hon bland de sista, sedan kom kraften och viljan fram och väl i mål fanns ingen osäkerhet.

– Jag var ganska säker på att jag vunnit, jag såg under loppet att jag var ganska långt före amerikanskan (Rachel Komisarz) och Inge (Dekker).

Loppet i sin helhet?

– Jag har inte sett det ännu men jag hörde att jag hade en förskräcklig start vilket jag kände de sista tre meterna. Då stumnade jag för att jag hade så dålig start. Jag fick simma lite mer forcerat i början.

Tiden var hennes näst bästa i karriären efter att ha simmat på 25,82 i semifinalen då hon också satte mästerskapsrekord.

Målet – världsrekord

– Mitt mål var att vara under 26 blankt, där gick min skamgräns sedan hade jag självklart visioner om att slå världsrekordet. Jag var så nära på kortbane-VM och jag vet att det är möjligt i lång bassäng.

Efter loppet gick det nästan lika snabbt på land. Från dopningskontroll via prisutdelning var det sedan dags för semifinal på 50 meter fritt.

Och där kom ännu ett styrkebesked. 24,83 var tredje snabbaste tiden, fyra hundradelar efter ettan Marleen Veldhuis, Holland och tre efter tvåan, Kara Lynn Joyce, USA. Ingen av de båda fanns dock med i finalen på 50 meter fjäril.

– Det var lite tight och mentalt blev man lite stirrig. Jag hann inte ens byta baddräkt så jag är jättenöjd med resultatet. Det var förvånansvärt bra.

Om hon var favorit i lördagens lopp så kommer söndagens bli betydligt mera osäkert. Förutom Veldhuis och Joyce finns även konkurrenter som australiskorna Lisbeth Lenton och Jodie Henry där, liksom tyskan Britta Steffen.

– I morgon är hon underdog men simmar hon mot personligt rekord (24,44), det är en tid som ska räcka för guld, säger tränaren Johan Wallberg.

Tobias Österberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM