Lindberg fyra i comebacken

Tappade efter miss i sista omgången

Foto: Joel Marklund
SPORTBLADET

Återkomsten till tremeterssvikten slutade med ett magplask och en fjärdeplats för Anna Lindberg, som ändå är hoppfull inför resten av säsongen.

Det är först i augusti som Anna Lindberg har tänkt vara formtoppad, lagom till OS i Peking, som blir de fjärde sommarspelen för simhoppar-Sveriges klarast lysande stjärna.

I EM för nationsmästare, som Lindberg har vunnit tre gånger tidigare, märktes det att hon inte tävlat individuellt från tremeterssvikten sedan i april förra året.

– Jag känner mig väldigt stark och har spänsten i kroppen, men det är en bit kvar till den där riktiga explosiviteten. Så jag behöver lite mer träning innan jag är riktigt i form, säger Lindberg till TT.

Lindberg hoppade stabilt i söndagsförmiddagens kvalomgång och gick till final med näst högsta poäng, bara slagen av ungerskan Nora Barta som även vann finalen.

Hoppningen i finalen i Eriksdalsbadet började bra för Lindberg som var tvåa inför den fjärde och näst sista omgången. Men två och en halv mollbergare i pikstil var åtminstone en halv för mycket och Lindberg missade grovt i nedslaget. Treor och fyror från domarna och chansen till en plats på prispallen försvann.

– Katastrofalt dåligt. Det går inte att göra den så mycket sämre, men det är sådant som kan hända.

Lindberg har under en längre tid dragits med ryggproblem och har minskat på träningsmängden för att vila kroppen och kände sig bra både under kvalet och finalen. Det var sämre ställt med nerverna.

– Jag var väldigt nervös i försöken, men det blir så när man har varit borta så länge. Nu ska det bli skönt att åka till World cup.

Lindberg är Sveriges enda OS-klara simhoppare och kan åka till World cup i Kina i slutet av februari utan att känna pressen på sig att prestera.

Christofer Eskilsson visade att han vill göra Lindberg sällskap till Peking-OS i augusti. Och en biljett till Kina är inom räckhåll. Den 18-årige Malmöhopparen ledde inför finalens sista hopp och hade ett ypperligt läge att skrällvinna. Men ett dåligt nedslag förstörde segerchanserna och Eskilsson blev trea. Vann gjorde Vadzim Kaptur, Vitryssland.

– Christofer har en internationellt gångbar serie och när den sitter är han med. Han har gjort ett fantastiskt jobb och det kan räcka långt i World cup, säger förbundskapten Ulrika Knape-Lindberg till TT.

Eskilssons prestation belönades senare på söndagen med en plats till World cup. Övriga deltagare: Magnus Frick, tre meter, Elina Eggers, höga hopp, och Martina Andrén och Anna Lindberg, tre meter. Andrén och Lindberg tävlar dessutom i synkrohoppning.

– Förhoppningen är att några fler ska bli OS-klara, men vad som krävs för det är väldigt osäkert. Vi kan få vänta till slutet av juni innan OS-truppen är klar, säger Ulrika Knape-Lindberg till TT.

Mattias Danielsson/TT