Guld till Olsson

Krossade allt motstånd

Foto: AP
Anders Olsson – en gigant i paralympics.
SPORTBLADET

PEKING. Guld och världsrekord på 100 m.

Guld och världsrekord på 400 m.

I morgon fyller Anders Olsson 43 år- och kan ta sitt tredje guld i paralympics.

Järnmannen från Hagfors krossade allt motstånd på favoritdistansen 400 m fritt. Redan vid 150 meter ledde han med tio sekunder och sedan utökade han den ledningen och han sänkte dessutom sitt eget världsrekord med 26 hundradelar.

– Jag var helt slut när jag kom i mål, säger han till sportbladet.se

– Men jag hade inga linser i såg jag såg aldrig mina konkurrenter. Jag märkte bara att det plaskade lite här och var och hade ingen koll på om de var i närheten av mig eller inte.

Det som plaskade var svallvågora från simmare som han mötte.

Anders Olsson var överlägsen från start till mål. Han ledde med två sekunder redan efter 50 m och han har inte förlorat ett enda lopp på 400 m fritt sedan han började tävla på distansen 2003.

– Jag hade bestämt mig för att försöka kontrollera loppet och ta hem guldmedaljen, men en stund före starten så kom förbundskaptenen Rolf Skoog till mig och sade till mig att jag skulle gå för världsrekordet. Så jag satsade allt och jag trodde att jag skulle dö efter 300 meter, men på något sätt så klarade jag mig in. Det gjorde så ont i armarna, säger Anders Olsson som är förlamad nedanför midjan efter en misslyckad ryggoperation 1997. Han var sedan sängliggande och beroende av smärtstillande medel och morfin innan han upptäckte att det var den hårda träningen och simningen som skulle få honom att må bra igen.

Kan du beskriva dina känslor?

– Nej, just nu är det bara lättnad. Det var detta som jag ville ha.

Tvåan Darragh McDonald, Irland, var 21,44 sekunder efter svensken i mål.

I morgon fyller Anders Olsson 43 år, det tänker han fira med ytterligare en medalj.

Den på 50 m fritt.