... och nu är nya superpallen här: Är suveränt

SPORTBLADET

Först kom hajdräkten. I går var det världspremiär för nästa innovation som ska revolutionerna simningen. Ett startblock.

– Det är suveränt, säger Sveriges förbundskapten Tomas Jansson.

Tomas Jansson.

Det stora samtalsämnet vid världscupsimningarna i Erikdalsbadet var något udda: startpallarnas utformning. Längst bak på pallarna sitter ett block, inte olikt det sprinters i friidrott använder, som ger simmarna extra fart vid frånskjutet.

– Simon (Sjödin) som provade det uppskattade att man vann två tiondelar på 50 meter, säger Kjell Gyllensten som är chef för Erikdalsbadet, den enda simanläggningen i världen som använder de nya blocken. Gyllensten fick erbjudandet att köpa in nyheten i somras

Snart standard

– Jag tvekade aldrig, jag visste att de skulle bli standard.

Efter ett beslut i Fina, det internationella simförbundet, kommer den nya utformningen av startpallarna bli standard inom kort. Troligen kommer nyheten användas vid nästa års stora mästerskap, VM i Rom.

Kommer gå fortare

– Det är suveränt för oss att vi i Sverige leder utvecklingen, säger förbundskaptenen Tomas Jansson.

Men är det inte konstigt att det tillåts, när förutsättningarna ändras så radikalt?

– Det kommer att accepteras med tiden, precis som dräkterna.

Vad tycker de aktiva?

– De tycker det är jättebra. Det är ingen som tycker det är negativt vad jag känner till.

Och visst gick det fort i bassängen. Två världsrekord sattes i går, av sydafrikanen Cameron van der Burgh på 50 meter bröstsim och av amerikanen Peter Marshall på 100 meter ryggsim. Förmodligen var det bara en föraning om vad som komma skall.

– Det lär gå ännu fortare när simmarna utvecklat tekniken, säger Gyllensten.