Här börjar jakten på OS-GULD

Tessan i ny satsning: Känner mig inte gammal

NYA PALLAR De nya pallarna användes under gårdagens världscuptävling i Eriksdalsbadet, och Therese Alshammar var positiv. ”Jag gillar de nya startpallarna”, säger hon.
SPORTBLADET

Om en månad flyttar Therese Alshammar, 31, till Miami för att satsa på OS i London. Simstjärnan har ingen åldersnoja, trots att hon är 35 år när OS börjar.

– Jag känner mig inte det minsta gammal, säger hon.

Det blir en amerikansk jul för Sveriges största simprofil. I december flyttar Therese Alshammar till Miami för att börja träna med The race team, världens kanske bästa träningslag. Siktet är inställt på nästa OS.

– Jag bestämde mig för att satsa på London-OS och ville ha en ny utmaning. Det känns väldigt bra.

Hur långt bort känns 2012?

– Tja, fyra år (skratt). Nej det känns inte så långt faktiskt.

– Jag känner mig inte det minsta gammal. Jag är riktigt sugen på simningen.

Hårda krav

The race team grundades av den gamle OS-medaljören Gary Hall Sr och hans son, den än mer framgångsrike Gary Hall Jr. Kriterierna är stenhårda – du måste rankas bland världens tio bästa på din distans.

– För att utvecklas gäller det att möta de bästa, säger Alshammar.

Hon flyttar inte till Florida på egen hand. Med kommer också hennes tränare Johan Wallberg, som kommer gå in som chefstränare för träningslaget. Dessutom känner hon flera av simmarna sedan tidigare i The race team, som trots sitt geografiska läge inte är ett amerikanskt lag.

”Satsar på VM”

– Det är en väldigt internationell miljö. Fokus ligger på mästerskapen. OS är förstås ett naturligt mål men först och främst satsar jag på VM i Rom nästa år.

Alshammar vann nyligen 50 meter fjärilsim i Världscupen i Moskva. I går var hon nära att ta en ny titel på samma tour när världseliten var på besök på Erikdalsbadet i Stockholm. Men svenskan tappade något på slutet av loppet på 50 meter frisim och australienskan Marieke Guehrer gick förbi. Alshammar, som tidigare haft världsrekordet på distansen simmade i mål som tvåa på 24.32, sju hundradelar efter segrarinnan.

– Jag är ganska nöjd. Jag gillar min förstadel men det stämde inte riktigt på slutet.

– Fast min reaktionstid var jättebra, jag gillar de nya startpallarna.