”Jag är rörd”

Alshammar slog världsrekord på hemmplan i Eriksdalsbadet

SPORTBLADET

Fiasko i OS och kickad från sin gamla klubb Neptun.

Men Therese Alshammar är långt ifrån uträknad.

Det visade hon inför släkt, vänner och hemmapubliken när hon slog världsrekord på 50 m fjäril i världscupen.

– Jag är chockad och rörd. Överraskad, sade Alshammar med ögonen blänkande sedan hon sedan hon avslutat två dagars världscup i Eriksdalsbadet med att dundra i mål på 25,31 på den korta fjärilsdistansen.

Foto: SCANPIX

Stort jubel från hemmapubliken i Eriksdalsbadet.

10 000 dollar, motsvarande drygt 80 000 kronor, i bonus och plötsligt chans till den totala världscupsegern och ytterligare 100 000 dollar.

Men framför allt en stor revansch för den senaste jobbiga tiden där hon först misslyckades i OS sedan baddräkten spruckit i semifinalen på 50 m fritt och sedan, som ytterligare salt i såren, blivit sparkad från sin gamla klubb Neptun tillsammans med tränaren Johan Wallberg av ekonomiska orsaker. Nu simmar hon för Täby, värvad av förre förbundskaptenen Hans Chrunak.

Du är rörd, varför?

– Det var så länge sedan jag simmade bra. Det har jag nog inte gjort sedan förra sommaren, sade hon efter lite funderande.

En hundradel

Alshammar putsade australiskan Felicity Galvez rekord från kortbane-VM i april med en hundradel. Hon sänkte sitt eget personliga rekord med fem hundradelar och besegrade världscupledarinnan Mareike Guehrer, Australien, som hade 25,37. Sarah Sjöström blev trea på 26,23.

Nu har Therese Alshammar världsrekorden på 50 m fjäril både i lång och kort bana. Hon tog VM-guld i lång bana, som första svenska kvinna, på distansen i Melbourne förra året.

Och hon visade att farten finns där. Alshammar avslöjade för TT veckorna efter OS att hon ska satsa i fyra år till, över London 2012. Efter jul börjar nästa kapitel när hon och Wallberg åker till USA. Där ska hon simma för den förre detta amerikanske stjärnsimmaren Gary Hall Jr:s lag The Race club i Miami.

Planerar proffscirkus

Hall Jr, som vunnit tio OS-medaljer i karriären, har samlat några av världens bästa simmare i sitt lag, bland annat sydafrikanerna Roland Schoeman och Ryk Neethling samt britten Mark Foster. Laget försöker starta en proffscirkus, men fram tills den eventuellt startar får hon bra förutsättningar att bli snabbare.

– Det är där den bästa konkurrensen finns. Hon har hållit på så länge och man behöver prova nya vägar och inte köra efter samma upplägg hela tiden. Fördelen nu är också att man har ett lag. Vi drev ju OS-satsningen själva och det blev lite motigt när det gick tungt i våras, säger Wallberg.

– Hade hon gjort samma tid som hon gjorde förra sommaren i OS hade det nästan räckt till medalj. Jag hoppas att hon kan kapa någon tiondel och sedan upprepa sina bästa resultat lite oftare, sade Wallberg om framtiden.

Nutiden är numera inte heller så pjåkig för Alshammar.

Speciellt inte den som bara är 25,31 kort.

FAKTA

Therese Alshammar

Ålder: 31.

Klubb: Täby.

Tränare: Johan Wallberg.

Främsta meriter: OS-silver på 50 och 100 m fritt 2000, OS-brons på 4x100 m fritt 2000, VM-guld på 50 m fjäril 07, VM-silver på 50 m fjäril 01 och på 50 m fritt 01 och 07, VM-brons på 50 m fjäril 05, EM-guld på 50 m fritt 00, 02 och 04, på 100 m fritt 00 och på 50 m fjäril 06, silver på 50 m fritt 99 och 06 och brons 97 och 08 (allt i lång bana), nio VM-guld och 15 EM-guld i kort bana. (TT)

Göran Sundberg/TT