Alshammar tvåa i Berlin

Guehrer slog nytt världsrekord

SPORTBLADET

Therese Alshammar blev tvåa på 50 meter fjäril i söndagens världscupsimningar i Berlin, en placering som innebar att svenskan även slutade tvåa i den totala världscupen.

Foto: SCANPIX
Alshammar.

Australiskan Marieke Guehrer vann loppet på nya världsrekordtiden 24,99, en putsning av Alshammars nysatta rekord med 32 hundradelar.

– Det är bara att gratulera, synd att det inte är fler tävlingar nu eftersom vi båda är i jättebra form. Men hösten är inte slut än, säger Alshammar.

TT: 24,99 är en väldigt bra tid.

– Ja, men bägge två har simmat runt 25,3 många gånger. Det var ganska väntat att någon skulle gå under 25.

Rekordhopp i SM

Guehrer tog även hem totalsegern i världscupen före Therese Alshammar. Svenskan är trots det jättenöjd med både söndagens lopp – 25,35 – och världscupen i sin helhet. Då ska man komma ihåg att Täby-simmerskan vunnit världscupen de senaste två åren.

– Världscupen var mycket roligare i år. I fjol hade jag mer press på mig själv samtidigt som det aldrig lossnade för mig. I år har det verkligen lossnat och ändå började jag ganska dåligt.

Alshammar är övertygad om att hon kan nå ner på tider kring det nya världsrekordet, höga 24. Kanske redan på SM i Eriksdalshallen om två veckor då hon åter tävlar på de nya startpallarna, som fungerade väldigt bra för henne vid världscuptävlingarna i Stockholm tidigare i veckan.

– Jag simmar snabbare än jag vänder. Om vändningen stämmer kan man tjäna mycket tid.

Svenska segrar

TT: Kommer du att börja träna vändningar extra nu då?

– Nej, min satsning är fortfarande främst på lång bana. Och med tanke på att jag simmar så snabbt så har jag en god känsla i magen inför VM i Rom.

Fler svenskar stod för bra prestationer i Berlin. Josefin Lillhage vann 100 meter frisim på 52,87, bara tre hundradelar från personliga rekordet. Petra Granlund vann 200 meter fjäril på nya svenska rekordet 2.26,00, en förbättring med 44 hundradelar. Stefan Nystrand kom fyra på 50 meter frisim.

Paul Biedermann, Tyskland, slog nytt världsrekord på 200 meter frisim med 1.40,83 och Randall Bal, USA, sänkte världsrekordet på 50 meter ryggsim med 18 hundradelar till 22,87.

Cameron van der Burgh, Sydafrika, vann herrarnas världscup.

TT