Oinspirerad Phelps underpresterade

Långsam stjärna i Stockholm

SPORTBLADET

Michael Phelps fiasko var pinsamt nära.

Då fick publiken jubla åt över en sjundeplats.

Bättre än så var nämligen inte världens bäste simmare.

Upphaussad och uppassad inför världscuptävlingarna i Eriksdalsbadet i Stockholm. Orakad, oinspirerad när det väl var dags för tävlingar.

Så såg det ut när Michael Phelps väl dök i bassängen. Åtta OS-guldmedaljer i senaste i Peking vägde lätt när intresset och motivationen inte fanns där.

Det började med en pinsam 16:e plats i kvalet och missad finalplats på 100 meter fritt, fortsatte med diskvalifikation på 100 meter rygg och inför sista grenen – 100 meter medley – var det osannolika helt plötsligt väldigt sannolikt.

En finalkväll utan den störste av dem alla.

Till slut tog dock Phelps sig samman, tog sig med tiden 53,13 in på sjunde bästa tid och simmar i alla fall en final.

Nöjd Nystrand

När han svek övertygade i stället de svenska simmarna, framförallt Stefan Nystrand. På just 100 meter fritt var han med tiden 45,93 bara en tiondel från sitt svenska rekord och en evighet före Phelps.

– Jag trodde att han skulle vara där uppe med mig, men han brukar ju inte vara som bäst under höstsäsongen. Han är väl mer med som mentor här för de yngre simmarna och inte i sin bästa form, sade Nystrand till TT.

– Min tid var bra. Jag har ju mycket vänner och familj som sitter och tittar här och det sätter lite press – man vill ju inte missa finalen.

Svenska rekord

Även Therese Alshammar (50 meter fritt) var snabbast i försöken. Sarah Sjöström hade fjärde bästa tid på 100 meter fjäril, 57,20.

Ett världsrekord putsades tack vare kinesiskan Jing Zhao på 50 bröstsim (26,08). Hon var 19 hundradelar snabbare än Marieke Gruhers rekordnotering från Moskva i fredags.

Två svenska rekord noterades också under tisdagsförmiddagen, Stina Gardell (2.09,48) meter medley samt Simon Sjödin (1.52,90) på 200 meter fjäril.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM