Världsrekord av Alshammar

SPORTBLADET

Therese Alshammar gjorde vad hon skulle och mer därtill.

Seger och putsning av det egna världsrekordet på 50 meter fjäril med hela 29 hundradelar.

Då lever också hoppet om en totalseger i världscupen och 700 000 kronor i prispengar.

Therese Alshammar.

Två år i rad, 2007–2008, vann Alshammar världscupen och plockade in nästan en miljon kronor. Förra säsongen slutade hon tvåa. Nu slåss hon åter igen om totalsegern.

– Jätteroligt, jag trodde aldrig att jag skulle klara av att sätta världsrekord. Men det blir en speciell nerv med sista grenen och hemmapubliken här, sade hon.

Slaktade 24,75

I världscuppremiären i Durban för ett par veckor sedan gjorde hon 24,75. Den tiden slaktade hon på onsdagen när hon noterade 24,46.

– Så här många poäng och en sådan här start har jag aldrig haft i världscupen tidigare.

Det är också en nödvändighet om det ska bli seger i kampen om totalsegern mot bland annat Jessica Hardy, USA, som tidigare vann och satte världsrekord på 50 meter bröstsim.

Alshammar är nämligen indirekt offer för simdräktssåpan men framförallt för en ytterst märklig amerikansk dopningpolitik, vilket i värsta fall kan kosta svenskan förstapriset, 700 000 kronor. Förklaringen: Hardy skulle egentligen varit avstängd för dopning.

– De nya dräkterna gör att det går snabbare för alla och vissa simmare tjänar mer på de än andra, säger Alshammars tränare Johan Wallberg till TT.

– Det blir svårt att konkurrera med bröstsimmarna för där har det inte varit någon riktig utveckling till skillnad från till exempel fjärils- och frisimmet. Therese måste egentligen simma på världsrekord hela tiden och världsrekord är ingen beställningsvara.

Amerikanskan Hardy sågs som stor guldfavorit till OS i Peking men inför spelen visade ett dopningsprov spår av förbjudna medlet clenbuterol som är tänkt att underlätta för astmasjuka med andningen.

Amerikanskan stängdes av i två år men straffet förkortades i maj till bara ett år när Hardy hävdade att hon omedvetet fått i sig medlet via kosttillskott. Därför har Hardy kunnat göra comeback redan till årets världscup och väl där satt en rad världsrekord.

”Social trygghet”

Strafförkortningen är djupt kontroversiell. Antidopningbyrån Wada samt Internationella simförbundet (Fina) har överklagat till Idrottens skiljedomstol (Cas) och vill att Hardy blir av med sina rekord.

– Jag tror att det varit så om det varit en kinesiska, mer än så vill jag inte säga för det är mycket politik i det här, säger Alshammar.

Kvar återstår Berlin nästa helg och avslutningen i Singapore där simmarna får dubbla poäng. Prispengarna har stor betydelse för Alshammar.

– Pengarna går tillbaka till min simning men ger också en social trygghet, säger hon.

De är också inom räckhåll – mycket tack vare en fantastisk insats på onsdagskvällen.

TT