Alshammar nobbar EM

”Det känns det lite onödigt”

SPORTBLADET

Therese Alshammar avstår från kortbane-EM och låter SM bli säsongens final.

Detta trots en ny topptid och mycket bra form.

– Det känns det lite onödigt att lägga till ett kortbane-EM efter en säsong som jag varit jättenöjd med, säger Alshammar.

Foto: FOTO: AP
Therese Alshammar.

Världscupen på kort bana avslutades i Singapore i helgen. Therese Alshammar, som blev tvåa totalt, kom hem i tisdags. Singapore ligger sju timmar före Sverige i tid och den svenska simstjärnan har inte riktigt hunnit ställa om sig.

”Vill nästan sova”

– Jag känner mig jättepigg på morgnarna. Men nu kändes det som att jag simmade mitt i natten, säger Therese Alshammar till TT efter torsdagskvällens SM-finaler i Valhallabadet i Göteborg.

– De släcker ljuset här inne stup i kvarten också. Då vill jag nästan sova, tillägger hon med ett skratt.

Det märktes inte när Alshammar simmade final på 100 meter medley – en distans som bara finns i kort bassäng, och där Täby-simmaren satte världsrekord i ett försökslopp i världscupen i Durban i oktober. Hennes tid då var 58,51 sekunder. Men den gången ställde Alshammar inte upp i finalen, eftersom hon prioriterade andra distanser.

Sedan dess har holländskan Hinkelein Schreuder satt nytt världsrekord med 57,74. Alshammar närmade sig den tiden med 58,09 i Singapore i söndags, och kapade ytterligare två hundradelar till 58,07 i Valhallabadet. Det är världens näst bästa tid på distansen.

– Det är en liten chock att det gått så väldigt bra på medley den här säsongen. Men jag har jobbat mycket med alla mina simsätt, bortsett från bröstsim. Mitt fjärilsim och mitt frisim har blivit mycket bättre. Ryggsimmet är samma undervattensarbete som fjärilsim, egentligen. Sen är det bara en längd som man ska överleva, säger Alshammar leende och syftar på bröstsimmet.

Står över EM

Men trots den fina formen tackar hon nej till EM i Istanbul 10-13 december.

– Många ser nog gärna att jag åker till EM. Det är en bra tävling, brukar vara snabb och så, men det är inget mål jag arbetat mot en längre tid. Då känns det lite onödigt att lägga till ett kortbane-EM efter en säsong som jag varit jättenöjd med, säger Alshammar.

– Även om jag skulle simma bra i EM, skulle jag inte göra mig själv rättvis mentalt. Sen åker jag till Australien på juldagen, och har mycket jag vill göra i Europa innan dess.

Förbundskapten Thomas Jansson har förståelse för Alshammars beslut att avstå från EM.

– Therese är klok, och har en klok tränare. Hon har tävlat på hög nivå under en lång period. Det är viktigare att hon kan börja förbereda sig på rätt sätt inför nästa säsong på lång bana, säger Jansson.