Simförbundet anmält för hets mot folkgrupp

”Låter mycket märkligt”

Foto: Bildbyrån
Personen på bilden har inget samband med artikeln.
SPORTBLADET

Svenska Simförbundets tidning Magasin Aqua har anmälts till Justitiekanslern (JK) för hets mot folkgrupp, skriver Siren enligt Resumé.

Anmälan är mot artikeln "snusket i bassängerna" som illustreras med en bild på en muslimsk kvinna.

– Det låter mycket märkligt hela den här historien, säger tidningens chefredaktör Marie Louise Berg till Sportbladet.

Foto: Bildbyrån
Sven von Holst.

Enligt anmälan nämns i artikeln "på helgerna kommer mer ovana badgäster" kombinerat med bilden på den muslimska kvinnan. Texten ska även innehålla ett citat där en badvakt skämtar med en muslimsk kvinna om hennes heltäckande baddräkt.

”Tråkigt med negativa rubriker”

När Sportbladet talar med simförbundets ordförande och tidningens chefredaktör så är båda ovetandes om att magasinet anmälts.

– Det är tråkigt att någon känner sig kränkt och att vår idrott får negativa rubriker. Därmed inte sagt att vi lägger oss platta och säger att vi har syndat. Jag vill titta på det här nu och prata med mina medarbetare innan jag kan säga något mer, säger ordföranden Sven von Holst.

”Inte hört något”

Marie Louise Berg, som är chefredaktör för magasinet, säger att hon kontaktats av en person som kände sig kränkt. Personen ska, enligt anmälan, vara flickan som badvakten skämtade med i texten.

– Jag har fått ett mail från en person som inte skrivit under vem han eller hon var. Det har jag svarat på men efter det har jag inte hört något mer. Jag måste kolla upp det här och se vad som hänt.

Berg säger samtidigt att hon inte tycker att artikeln är kränkande.

– Bilden speglar människor i en simhall och mitt tycke finns det ingen sådan koppling. Det hade varit helt i motsatt linje med hur vi jobbar och våra värderingar.